Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Kerajaan kerjasama dengan NGO pastikan sumbangan sampai ke Palestin

NGO tempatan main peranan utama pastikan sumbangan disalur sebaik mungkin

KUALA LUMPUR, 6 Syawal 1442H, Selasa – Kerajaan akan bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempatan dalam perkara berhubung penghantaran bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin bagi memastikan sumbangan derma yang terkumpul sampai kepada saluran yang betul, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Beliau berkata NGO tempatan memainkan peranan utama dalam memastikan sumbangan dan dana rakyat Palestin dapat disalurkan dengan sebaik mungkin.

“Kita akan aturkan sebaik mungkin berdasarkan kapasiti dan kemampuan yang ada pada kita.. Insya-Allah kita akan adakan gerak kerja bagaimana untuk meningkatkan bantuan kepada penduduk Palestin, khususnya mereka yang telah kehilangan tempat tinggal, memerlukan rawatan dan ubat-ubatan.

“Kita akan panggil mereka (NGO) untuk berbincang dan menjadi rakan strategik dalam hal ini untuk memastikan bantuan yang diberikan benar-benar telus dan sampai,” katanya kepada pemberita selepas mengimamkan solat hajat khusus bagi memohon keselamatan rakyat Palestin daripada rejim Israel di Masjid Jamek Ibnu Khaldun di sini.

Kelmarin, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan masjid dan surau serta rakyat di negara ini mengadakan solat hajat dan doa selamat selepas Solat Maghrib, bagi memohon ihsan daripada Allah SWT untuk memelihara kesejahteraan rakyat Palestin daripada niat jahat rejim Israel.

Sejurus selepas solat hajat khusus itu, Zulkifli turut memberi tazkirah khas berkaitan isu semasa Palestin bagi memberi kesedaran orang ramai mengenai kepentingan Baitulmaqdis kepada Islam. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button