Dunia

Palestin mahu bawa negara haram ke ICC kerana serang bangunan media

'Serangan ke atas Gaza adalah jenayah, kami akan melakukannya'

MOSCOW, 6 Syawal 1442H, Selasa – Palestin merancang untuk membawa kes serangan Israel terhadap pejabat agensi media di Semenanjung Gaza ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), kata Duta Besar Palestin ke Rusia Abdel Hafiz Nofal kepada agensi berita Sputnik.

“Kami akan mengemukakan pertanyaan ini dan pertanyaan lain, kerana serangan Israel ke atas Gaza adalah satu jenayah dan kami akan melakukannya,” kata Nofal.

Serangan udara Israel baru-baru ini meruntuhkan bangunan 15 tingkat di Semenanjung Gaza yang menempatkan pejabat agensi media antarabangsa, termasuk The Associated Press dan Al Jazeera.

The Reporters Without Borders, sebuah organisasi bukan kerajaan, meminta ketua pendakwa ICC Fatou Bensouda untuk menyenaraikan serangan udara Israel terhadap pejabat cawangan media di Semenanjung Gaza dalam siasatannya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button