Berita Utama

Serangan negara haram burukkan lagi situasi COVID-19 di Palestin

Perjuangan menentang pandemik di wilayah dijajah terbatas dengan serius

KUALA LUMPUR, 6 Syawal 1442H, Selasa – Tindakan melampau Israel di wilayah Palestin akan semakin memburukkan jangkitan COVID-19 di kalangan penduduk Palestin.

Editor Agensi Anadolu Timur Tengah yang berpangkalan di al-Quds (Baitulmuqaddis) Turgut Alp Boyraz berkata, perjuangan menentang pandemik di wilayah-wilayah yang dijajah telah terbatas dengan serius oleh kerana sekatan yang dikenakan rejim Israel.

“Situasi di Gaza amat teruk, disebabkan sekatan, mereka tidak mempunyai cara untuk membendung COVID-19. Situasi yang sama juga berlaku di Tebing Barat, dengan penduduk Palestin di sana juga mempunyai akses terhad kepada kemudahan perubatan dan vaksinasi.

“Hospital hampir penuh dan jumlahnya terus meningkat,” katanya semasa forum maya “Harnessing 24-Hour Global Journalism on Palestine Issue” pada Selasa.

Forum ini dianjurkan oleh Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia-Indonesia (Iswami) dengan penyertaan wakil media dari Malaysia, Indonesia, Bosnia-Herzegovina, Nigeria dan Turki.

Bagaimanapun, beliau berkata kira-kira 5,000 penduduk Palestin di Baitulmaqdis yang sekarang dikuasai Israel telah mendapat akses vaksinasi.

Menurut laporan berita, serangan udara Israel pada Isnin sebahagiannya telah memusnahkan satu-satunya makmal COVID-19 di Gaza, klinik Al-Rimal. Berikutan itu, ia tidak lagi dapat menjalankan saringan untuk pesakit COVID-19.

Sehingga 17 Mei, sejumlah 332,915 kes COVID-19 telah dilaporkan di Palestin dengan 3,705 kematian.

Sementara itu, Agensi Berita dan Maklumat Palestin (WAFA) melaporkan setakat ini 273,438 orang telah divaksin di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, termasuk 195,675 penduduk yang menerima dos kedua vaksin itu. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button