Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Kerajaan Pulau Pinang peruntuk tanah bernilai tinggi untuk SJKC, SMJKC?

Salur RM100 juta kepada 90 buah SJKC, 12 SMJKC, lima SMPC sejak tahun 2009

BANGI, 7 Syawal 1442H, Rabu – Kerajaan Pulau Pinang memperuntukkan sejumlah tanah di kawasan utama negeri itu, untuk projek pembinaan, perluasan dan penempatan semula Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina.

Meskipun nilai tanah di Pulau Pinang sangat tingi dan kawasan yang boleh dimajukan juga terhad, sebanyak dua Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Cina (SMJKC) dan empat SJKC menerima manfaat daripada insentif itu sejak tahun 2008.

Penyelaras Khas Ketua Menteri Pulau Pinang, Gooi Seong Kin berkata, sejak 2008, kerajaan negeri sangat menitikberatkan kemajuan pendidikan Cina menerusi banyak bantuan kepada sekolah, khususnya daripada segi kewangan meskipun bidang pendidikan di bawah pentadbiran kerajaan Pusat.

“Selain itu, sejak peruntukan (kepada sekolah) diinstitusikan pada 2009, kerajaan Pulau Pinang menyalurkan RM100 juta kepada 90 buah SJKC, 12 buah SMJKC dan lima buah SMPC (Sekolah Menengah Persendirian Cina),” katanya seperti dipetik portal kwongwah.com.my pada 12 Mei lalu.

Seong Kin berkata, selain wang tunai, kerajaan negeri turut memberikan tanah yang bernilai tinggi untuk projek pembinaan, perluasan serta penempatan semula sekolah Cina.

Katanya, sejak 2008, sebanyak 25 ekar tanah telah diberikan kepada dua sekolah iaitu SMJKC Jit Sin II dan SMJKC Heng Ee, selain dimanfaatkan juga untuk SJKC Aik Hua, SJKC Beng Teik Cawangan, SJKC Kwang Hwa dan SJKC Yang Cheng Teluk Kumbar.

“Beberapa hari lepas, Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yew telah mewakili kerajaan negeri menyerahkan tanah simpanan untuk dimajukan seluas 4.3 ekar kepada SJKC Aik Hua, termasuk peruntukan RM15.7 juta untuk membiayai kos pmbinaan bangunan dan dewan sekolah.

“Pada masa sama, kerajaan Pulau Pinang juga sedang mengurus dan menyelaraskan hal berkaitan lebih 18 ekar tanah untuk pembinaan SJKC Chong Cheng dan SJKC Chung Shan,” katanya.

Seong Kin berkata, selain membantu SJKC dan SMJKC – kononnya sebagai sekolah kerajaan – pihaknya tidak pernah melupakan sumbangan SMPC.

Selain peruntukan tahunan yang telah diinstitusikan, saguhati juga diberi kepada kakitangan SMPC bagi membalas jasa mereka kepada pendidikan Cina yang telah diperuntukkan sebanyak RM2.5 juta setakat ini, katanya.

Dia juga mendakwa, bahawa langkah kerajaan negeri itu membantu perkembangan pendidikan Cina sejak 2008 patut dijadikan contoh kepada seluruh negara, terutama kerajaan Pusat.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button