Berita UtamaPendapat

PKP: Antara nyawa, harta

‘Total lockdown’ mesti diikuti dengan pakej bantuan bersasar

1. MEMANG ramai yang akan terkesan sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyeluruh seperti mana yang pernah dikuatkuasakan melalui PKP1.0 sebelum ini.

2. Ramai yang menyangka juga hanya pekerja yang bekerja sendiri atau dari kalangan usahawan mikro dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) paling terkesan.

Tetapi sebenarnya jangan kita lupa juga, bahawa yang makan gaji turut menerima dampak COVID-19.

3. Umpamanya, walaupun PKP1.0 sudah lama berlalu, tetapi jika diteliti sehingga kini, banyak syarikat konglomerat sudah tidak lagi menyambung khidmat pekerja kontrak mereka. Ada juga yang diberhentikan kerja kerana syarikat tidak mampu lagi bertahan. Ini bermakna apa? Ya, pengangguran semakin bertambah.

4. Sebab itu, untuk melaksanakan ‘total lockdown’ mahu tidak mahu ia mesti diikuti dengan satu pakej bantuan yang bersasar. Paling tidak bank mesti dipaksakan untuk melaksana moratorium secara bersasar selama enam bulan mendatang.

5. Bantuan khas kepada usahawan mikro dan PKS melalui bantuan subsidi upah perlu diteruskan. Begitu juga kerajaan-kerajaan negeri perlu meneruskan program bantuan sara hidup bulanan kepada golongan B40.

6. Kerajaan negeri jangan terlalu takut untuk guna ‘reserve’ yang ada. Sekali lagi perlu ditegaskan, ini adalah waktu kecemasan, waktu krisis. Bukan waktu menabung!

7. Rakyat sedang menanggung kesusahan. YB jangan bermain politik, turun bantu rakyat. Lupakan pilihan raya! Sedang rakyat terkurung, kesihatan fizikal bahkan mental menjadi satu bebanan yang nyata. Hulurkan bantuan tanpa mengira bendera politik. Tulus dan ikhlaslah dalam menjalankan amanah yang terpikul di bahu masing-masing.

8. Memang semua keputusan yang diambil oleh pemerintah tidak akan dapat memuaskan atau menggembirakan hati semua pihak. Pertimbangan antara nyawa dan harta.

9.Pelaksanaan ‘total lockdown’ kali ini bukanlah hanya semata-mata mahu mengembalikan kes positif COVID-19 kepada angka ‘0’. Tetapi lebih kepada memberi ‘nafas’ seketika buat sistem kesihatan negara dan mengelakkan ia dari ‘lumpuh’.

Hazwan Mohamad
Ketua Penerangan BERJASA

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button