Berita UtamaIstimewa

Perlu ‘gencatan politik’ hingga kes jangkitan COVID-19 sifar

Perjudi kesihatan, nyawa rakyat untuk kepentingan politik tindakan tak perikemanusiaan

BANGI, 13 Syawal 1442H, Selasa – Gencatan politik perlu dilaksanakan di Malaysia bagi membendung penularan COVID-19 dalam komuniti yang kini sudah melonjak lebih 7,000 kes jangkitan.

Langkah itu disarankan Setiausaha Agung BERJASA, Ir Ts Muhammad Lukman Al Hakim Mohamad – sehingga kes baharu harian merekodkan sifar kes ataupun 80 peratus rakyat telah divaksin bagi mencapai ‘herd immunity’.

Baginya, menjadikan kesihatan dan nyawa rakyat sebagai ‘collateral damage’ dalam pergelutan kuasa politik di Malaysia adalah amat mendukacitakan.

“Saya mencadangkan ‘gencatan senjata’ politik penuh dilaksanakan di Malaysia sehingga kita mencapai 0 kes baharu harian atau 80 peratus rakyat telah divaksin bagi mencapai ‘herd immunity’

“Sehingga itu, semua parti politik dan jentera kerajaan pusat dan negeri tanpa mengira warna parti bekerjasama membangun polisi dan strategi bagi memerangi wabak COVID-19 yang membunuh ini,” katanya dalam satu kenyatan.

Dalam pada itu, beliau turut memberi pandangan berhubung cakap-cakap mengenai prosedur operasi standard (SOP) kerajaan serta Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

“Saya dengar ada orang kata, kerajaan sengaja tak nak ambil tindakan tegas untuk perketat SOP COVID-19 supaya kes tak berkurang menjelang tamatnya darurat Ogos nanti, jadi ada alasan untuk elak PRU-15!

“Saya secara peribadi tak fikir kerajaan sanggup buat begitu. Memperjudikan kesihatan dan nyawa rakyat untuk kepentingan politik adalah tindakan yang amat tidak berperikemanusiaan,” katanya.

Bahkan katanya, sekiranya kerajaan dilihat bersungguh-sungguh ingin menjaga ekonomi dan sara hidup rakyat, sudah pastilah nyawa patut lebih diutamakan.

“Kini, kematian harian akibat pandemik COVID-19 telah mencecah angka 60 orang. Mereka adalah datuk, nenek, ibu, ayah, adik beradik, anak, suami atau isteri kepada seseorang,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button