Berita Utama

21 mukim di Kuala Terengganu dikenakan PKPD bermula Ahad

Berlaku peningkatan kes ketara sepanjang Mei lepas iaitu 349 kes

KUALA LUMPUR, 16 Syawal 1442H, Jumaat – Sebanyak 21 mukim dalam daerah Kuala Terengganu, Terengganu dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula Ahad ini hingga 12 Jun bagi mengekang penularan wabak COVID-19.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ia melibatkan mukim Manir, Bukit Besar, Pengadang Buluh, Belara, Paloh, Kubang Parit, Serada, Rengas, Chendering, Bandar, Chabang Tiga, Kepong, Gelugur Kedai, Kuala Ibai, Atas Tol, Tok Jamal, Losong, Batu Buruk, Pekan Chabang Tiga, Pulau pulau dan Gelugur Raja.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) mendapati berlaku peningkatan kes yang amat ketara sepanjang Mei lepas iaitu 349 kes atau 370 peratus bagi tempoh dua minggu di semua lokaliti tersebut.

“Selain itu, 46 kes positif COVID-19 direkodkan hasil saringan bergejala dan ia dikesan di hampir semua mukim dalam daerah Kuala Terengganu.

“Pelaksanaan PKPD itu untuk menyekat pergerakan dan jangkitan COVID-19 dari kawasan berisiko keluar dari lokaliti tersebut,” katanya dalam kenyataan mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button