Berita Utama

‘Bebalisme’ dalam kalangan pemimpin Malaysia perlu dihapuskan

Kegagalan masyarakat membangun untuk maju disebabkan adanya orang bebal, pandir

BANGI, 16 Syawal 1442H, Jumaat – Pemerhati politik, Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah berkata, saban hari, negara semakin menampakkan pemimpin politik yang bersifat bebal dan ‘pandir’, terutama selepas berlakunya insiden perlanggaran tren transit aliran ringan (LRT), baru-baru ini.

Beliau berkata, tanda-tanda masalah ini dapat dilihat melalui ketidakmampuan menganalisa masalah dalam menyelesaikan sesuatu perkara, selain gagal mempelajari apa yang difikirkan perlu.

“Bebal dan pandir bukan hanya dalam kalangan orang biasa, tetapi tersembunyi dalam kalangan Ahli Parlimen, pemimpin politik, ahli akademik dan pelbagai peringkat masyarakat. 

“Dalam kalangan pemimpin, ia bermula dengan ahli politik, diangkat menjadi Ahli Parlimen, kemudian diangkat menjadi ahli Kabinet.

“Bebal dan kepandiran ini sukar diukur melalui statistik, tetapi kenyataan mereka, seperti ucapan-ucapan di Parlimen dan sebagainya,” katanya sinis dalam tulisan di laman Facebook.

Menurutnya, ‘bebalisme’ ini merupakan parasit dalam fikiran secara tidak sedar.

Tegas beliau, ia mesti dihapuskan dalam kalangan pemimpin daripada puncak birokrasi jika sesebuah masyarakat ingin maju. 

“Dalam kata lain, kegagalan masyarakat membangun untuk maju adalah disebabkan oleh adanya orang bebal dan pandir. 

“Budaya berfikir mesti digerakkan. Jika tidak, rakyat akan terikut-ikut bebal dan pandir sehingga rosak,” kata Prof Ridhuan Tee.

Beliau berkata, jika dibiarkan senario ini, maka dengan ‘orang bebal’ ini yang akan membawa budaya nepotisme, pandangan kolot dan politik parti kedaerahan yang menentukan pemilihan serta kenaikan dalam tatatingkat kekuasaan pentadbiran. 

“Orang-orang bebal tidak dapat menguasai keadaan. Rasuah menjadi ciri-ciri naiknya kekuasaan orang-orang bebal. 

“Di mana orang-orang bebal berkuasa, maka nilai-nilai merekalah yang menjadi nilai-nilai masyarakat, kesedaran mereka menjadi kesedaran masyarakat. Dengan demikian runtuhlah akhlak masyarakat kita,” dakwanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button