Berita UtamaDunia

Diktator Syria, Bashar al-Assad menang pilihan raya

Kemenangan itu memberi Assad 7 tahun lagi hak kekuasaan

DAMSYIK, 16 Syawal 1442H, Jumaat – Presiden Syria, Bashar al-Assad sekali lagi memenangi pilihan raya untuk penggal keempat dengan 95.1 peratus undi, yang akan memperluas pemerintahannya ke atas negara yang hancur akibat perang itu.

Pihak penentang dan Barat, bagaimanapun, menyifatkan keputusan kemenangannya itu sebagai penipuan.

Pemerintah yang bersifat diktator itu mendakwa pilihan raya tersebut menunjukkan bahawa Syria berfungsi dengan normal walaupun terdapat konflik selama sedekad, yang telah membunuh ratusan ribu orang dan mengusir 11 juta rakyatnya – sekitar separuh penduduk – dari rumah mereka.

Ketua Parlimen, Hammouda Sabbagh mengumumkan keputusan itu dalam sidang media pada hari Khamis, dengan mengatakan bahawa jumlah pengundi adalah pada sekitar 78 peratus.

Pilihan raya itu berlangsung walaupun proses perdamaian yang dipimpin oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah meminta pemungutan suara di bawah pengawasan antarabangsa yang akan membantu membuka jalan bagi Perlembagaan baru dan penyelesaian politik.

Kemenangan itu memberi Assad tujuh tahun lagi kekuasaan dan memanjangkan pemerintahan keluarganya hingga hampir enam dekad.  

Ayahnya, Hafez al-Assad memimpin Syria selama 30 tahun sehingga kematiannya pada tahun 2000.

“Terima kasih kepada semua rakyat Syria atas rasa nasionalisme yang tinggi dan penyertaan mereka yang sangat baik…. untuk masa depan anak-anak Syria dan para pemudanya mari kita mulakan mulai esok kempen kerja kita untuk membina harapan dan membina Syria,” tulis diktator itu di laman Facebook kempennya.

Dilaporkan bahawa menjelang pengumuman keputusan, ribuan orang mengadakan perhimpunan mengibarkan bendera Syria dan memegang gambar Assad sambil menyanyi dan menari sepanjang hari Khamis.

Pegawai mengatakan kepada Reuters secara tertutup bahawa pihak berkuasa Syria yang mengadakan perhimpunan besar dalam beberapa hari terakhir untuk mendorong pengundian.

Manakala pasukan keselamatan yang menyokong peraturan yang dikuasai minoriti Alawite telah mengarahkan pegawai kerajaan negeri untuk mengundinya.

Assad bertanding melawan dua calon yang tidak jelas, bekas timbalan menteri Kabinet Abdallah Saloum Abdallah dan Mahmoud Ahmed Marei, ketua sebuah parti pembangkang yang kecil, yang disahkan secara rasmi.

Marei mendapat 3.3 peratus undi sementara Saloum mendapat 1.5 peratus, kata Sabbagh.

Selepas pengumuman itu, bunga api meletus dalam perayaan dan orang ramai terus bersorak di pelbagai dataran utama di bandar-bandar di seluruh Syria. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button