Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dunia

Palestin sambut baik keputusan UNHRC siasat pencabulan Israel

24 negara anggota menyokong berkenaan keputusan itu

RAMALLAH, 16 Syawal 1442H, Jumaat – Palestin pada Khamis menyambut baik keputusan Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) untuk membentuk sebuah jawatankuasa bebas bagi menyiasat pencabulan Israel di wilayah Palestin, lapor Xinhua.

Semasa sesi khas, UNHRC memutuskan untuk melancarkan siasatan antarabangsa terhadap pelanggaran hak asasi manusia yang dilakukan Israel di wilayah Palestin yang diceroboh sejak April, setelah 24 negara anggota menyokong dan sembilan menentang, sementara 14 yang lain berkecuali.

Keputusan itu menuntut siasatan terhadap tindakan ganas tentera Israel dan penduduk Palestin di Semenanjung Gaza, serta “faktor utama” ketegangan antara kedua-dua pihak.

Kementerian Luar Palestin dalam satu kenyataan berkata 24 negara anggota yang menyokong keputusan itu “berdiri untuk keadilan, hak dan pertanggungjawaban.”

“Pembentukan jawatankuasa itu mencerminkan desakan masyarakat antarabangsa untuk pertanggungjawaban, pelaksanaan undang-undang dan melindungi hak asasi kemanusiaan penduduk Palestin,” tambah kenyataan itu.

Pengarah bahagian media gerakan Hamas di Gaza, Ahmad Murra mengatakan Hamas menganggap keputusan UNHRC sebagai “langkah yang betul.”

Dalam satu kenyataan media, Murra mengatakan adalah “penting untuk mencapai kebenaran, memastikan keadilan buat penduduk Palestin dan mendedahkan pencabulan Israel,” merujuk kepada keganasan 11 hari baru-baru ini di Semenanjung Gaza yang berakhir pada 21 Mei. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button