Berita UtamaDunia

Pelajar di UK berdepan hukuman kerana sokong Palestin

Guru besar dakwa kibar bendera Palestin adalah seruan untuk berperang

LONDON, 16 Syawal 1442H, Jumaat – Serangan terbaharu Israel ke atas penduduk Palestin di wilayah-wilayah yang dijajah di Semenanjung Gaza dan Baitulmaqdis Timur tidak hanya menimbulkan demonstrasi besar-besaran di jalan-jalan di United Kingdom (UK) tetapi juga di sekolah-sekolah, lapor Anadolu Agency.

Protes pro-Palestin meletus di sejumlah sekolah di seluruh UK sebagai tindak balas terhadap serangan Israel ke atas jemaah Palestin di Masjid al-Aqsa dan pekarangan serta serangan udara di Semenanjung Gaza.

Namun, para pelajar terpaksa berdepan dengan reaksi negatif daripada pihak berkuasa sekolah.

Salah seorang guru besar melabelkan bendera Palestin sebagai ‘seruan untuk berperang’ dan ‘simbol’ antisemitisme.  

Kata-kata dan komen seperti itu telah menimbulkan kemarahan dan teguran serta persoalan daripada ibu bapa mengenai sebab anak-anak mereka dihukum kerana menyatakan pemikiran.

“Masalahnya adalah dengan menggunakan simbol seperti bendera Palestin, mesej itu tidak sampai kerana bagi sesetengah orang, mereka melihat bendera itu dan mereka berasa terancam, mereka berasa tidak selamat dan mereka bimbang.

“…. dan bagi orang lain, bendera itu dilihat sebagai seruan untuk berperang dan dilihat sebagai mesej sokongan untuk antisemitisme juga sebagai anti-Yahudi dan ia tidak sepatutnya berlaku seperti itu,” dakwa Guru Besar Allerton Grange, Mike Roper dalam satu kenyataan.

Roper kemudian meminta maaf atas ucapannya yang menyakitkan hati itu, dengan alasan bahawa itu bukan niatnya untuk menyusahkan pelajar dan masyarakat secara umum.  

Guru besar tersebut dilaporkan akan berjumpa dengan badan perwakilan pelajar untuk membincangkan tindakan apa yang boleh diambil untuk mengatasi rungutan secara meluas.

Sekolah itu sendiri akan bekerjasama dengan organisasi dan badan amal antarabangsa dengan membantu mereka dalam kempen di Timur Tengah dan mengadakan panel untuk kedua-dua pelajar atau guru mengenai konflik di Palestin.

Kejadian di Allerton Grange adalah salah satu contoh kerana pelajar dari Birmingham, Manchester, Rochdale dan London telah menghadapi reaksi negatif yang sama.  

Di Clapton Girls ‘Academy di London timur, guru-gurunya membuang poster dan pameran Palestin serta perjuangannya berikutan tunjuk perasaan diadakan oleh pelajar yang melaungkan slogan ‘Bebaskan Palestin’.

Sementara itu, pihak berkuasa di Loreto College di Manchester menutup sekolah itu setelah 200 pelajar merancang demonstrasi.  

Walaupun ditutup, pelajar serta penduduk tempatan berkumpul di luar pintu kolej dan mengibarkan bendera Palestin, selain melaungkan slogan dan nyanyian pro-Palestin.

Di Older Hill, Rochdale, rakaman audio rahsia menunjukkan seorang guru menegur pelajar kerana menyatakan sokongan dan simpati terhadap anak-anak Palestin yang dibunuh oleh tentera Israel.

Dalam rakaman audio tersebut, guru tersebut menafikan bahawa ‘bayi dan kanak-kanak’ dibunuh oleh serangan udara Israel.  

Guru itu menuduh pelajar itu mempunyai ‘pandangan rasis’ dan menyuruhnya membawanya ke tempat lain, dengan alasan bahawa semua orang berhak atas pendapat mereka sendiri tetapi tidak di sekolah. 

Sekurang-kurangnya 254 orang Palestin terbunuh, termasuk 66 kanak-kanak dan 39 wanita, manakala lebih dari 1,900 yang lain cedera dalam serangan Israel di Semenanjung Gaza, sementara 31 lagi terbunuh oleh pasukan pengganas Israel di Tebing Barat yang dijajah, menurut angka rasmi Palestin. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button