Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Potong imbuhan penjawat awam bukti kebersamaan perangi pandemik: PM

Sumbangan akan dimasukkan ke Akaun Amanah Bencana COVID-19

KUALA LUMPUR, 21 Syawal 1442H, Rabu – Sumbangan penjawat awam melalui potongan Imbuhan Tetap Keraian (ITK) dan Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA) membuktikan kebersamaan golongan itu dalam menggalas tanggungjawab bersama kerajaan memerangi pandemik COVID-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata solidariti itu juga adalah cerminan sokongan penjawat awam terhadap perjuangan para petugas barisan hadapan yang berusaha tanpa henti untuk membendung dan melindungi orang ramai daripada jangkitan wabak itu.

Katanya sumbangan oleh penjawat awam tidak termasuk petugas barisan hadapan dan kakitangan kerajaan Gred 1 hingga 28, akan dimasukkan ke Akaun Amanah Bencana COVID-19.

“Terima kasih penjawat awam. Saya amat menghargai dan menyambut baik solidariti penjawat awam yang turut serta memberi sumbangan kepada negara bagi memerangi COVID-19 melalui potongan ITK dan ITKA.

“Terima kasih yang tidak terhingga juga kepada semua kakitangan awam yang terlibat secara langsung dan tidak langsung sepanjang lebih setahun menguruskan pandemik COVID-19 ini,” katanya dalam catatan di Facebook rasmi beliau.

Selain itu, Perdana Menteri turut mendoakan agar semua penjawat awam di seluruh negara, tanpa mengira peranan dalam perjuangan memerangi COVID-19 akan terus diberkati Allah SWT.

“Semoga kita semua dan Malaysia dilindungi daripada ancaman wabak ini. Insya-Allah,” katanya.

Semalam, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali mengumumkan lebih 800,000 penjawat awam bersolidariti dalam mendepani pandemik COVID-19 melalui pengurangan ITK serta ITKA selama tiga bulan berdasarkan gred perkhidmatan yang dianggar dapat mengumpul lebih RM30 juta.

Penetapan sumbangan berdasarkan gred perkhidmatan itu adalah 50 peratus bagi Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) A ke atas, JUSA B sebanyak 20 peratus, JUSA C sebanyak 10 peratus, Gred 44 hingga 56 sebanyak lima peratus melibatkan ITK, manakala RM10 daripada ITKA bagi Gred 29 hingga 41.

Pada Isnin, Muhyiddin Yassin mengumumkan setiap menteri serta timbalan menteri tidak akan mengambil gaji selama tiga bulan mulai Jun dan ia disumbangkan ke dalam Akaun Amanah Bencana sebagai membiayai perbelanjaan berkaitan COVID-19. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button