Berita Utama

145 anggota Demokrat desak senator lepaskan dana RM309.6 juta untuk Palestin

Senator James Risch dilaporkan berada di belakang penangguhan bantuan

WASHINGTON, 24 Syawal 1442H, Sabtu – Seramai 145 anggota Kongres Demokrat mendesak seorang senator utama parti Republik supaya melepaskan dana yang ditangguhkan berjumlah AS$75 juta (RM309.6 juta) untuk membantu Palestin.

Penggubal undang-undang, yang dipimpin oleh Anggota Kongres Jamie Raskin, menulis kepada Senator James Risch berkata: “Dengan hormat kami meminta agar anda melepaskan pegangan anda ke atas bantuan kemanusiaan bernilai puluhan juta dolar yang sangat diperlukan untuk memenuhi keperluan pembangunan ratusan ribu kehidupan orang awam Palestin setelah pertempuran antara Hamas dan Israel..”

“Gaza mengalami malapetaka kemanusiaan. Bangunan runtuh. Akses ke air bersih dan elektrik adalah berkala atau tidak ada. 

“COVID-19 sedang berleluasa dan beribu-ribu orang telah dipindahkan dan kehilangan tempat tinggal. krisis semakin mengejutkan,” tulis mereka.

Risch dilaporkan berada di belakang penangguhan bantuan bernilai RM309.6 juta itu yang ingin dihantar oleh Presiden, Joe Biden kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mentadbir bantuan kemanusiaan di Semenanjung Gaza dan Tebing Barat.

Permintaan itu muncul setelah serangan udara pusingan terakhir Israel di Semenanjung Gaza bulan lalu.

Mereka berkata, bantuan itu akan diberikan sesuai dengan undang-undang AS dan ditadbir serta diawasi oleh pemerintah AS serta sekutunya di lapangan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button