Berita UtamaDunia

Rejim Israel roboh puluhan kediaman Palestin di Tebing Barat

Harta benda dirampas, kanak-kanak hilang tempat tinggal

RAMALLAH, 27 Syawal 1442H, Selasa – Rejim negara pengganas Israel merobohkan puluhan rumah penduduk Palestin di Tebing Barat yang diduduki, semalam.

Sumber memaklumkan, rejim memusnahkan penempatan Palestin di wilayah al-Muarrajat, di sebelah timur Ramallah.

“Mereka menghancurkan kami, tidak ada apa yang tinggal kecuali pakaian di belakang kami,” kata Avde al-Kabne, salah seorang rakyat Palestin yang rumahnya musnah.

Bercakap kepada Anadolu Agency, Al-Kabne berkata, serangan baru-baru ini telah menyebabkan kira-kira 25 penduduk Palestin – kebanyakannya kanak-kanak – kehilangan tempat tinggal.

Tentera Israel telah memusnahkan semua yang kami bina dan merampas harta benda kami, katanya.

Undang-undang antarabangsa menganggap Baitulmaqdis Timur bersama seluruh Tebing Barat sebagai ‘wilayah yang diduduki.’ – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button