Berita Utama

Kerajaan kaji harga siling minyak masak botol ikut harga semasa

Minyak masak alami kenaikan harga akibat peningkatan nilai sawit mentah

SUNGAI BESAR, 1 Zulkaedah 1442H, Sabtu – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengkaji untuk menetapkan harga siling minyak masak botol lima kilogram mengikut harga pasaran semasa.

Timbalan Menteri KPDNHEP Datuk Rosol Wahid berkata perbincangan mengenai harga siling itu akan diadakan bersama Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi serta Kementerian Kewangan, Rabu ini.

“Mesyuarat akan membincangkan bagaimana hendak mengatasi masalah ini (kenaikan harga minyak masak).

“Keputusan itu (penetapan harga siling minyak masak) kita akan tengok dalam mesyuarat nanti,” katanya kepada pemberita selepas melakukan pemeriksaan bekalan minyak masak dan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di sebuah pasar raya di sini hari ini.

Beliau berkata minyak masak mengalami kenaikan harga ketika ini susulan kenaikan harga minyak sawit mentah.

Rosol dalam pada itu turut membidas dakwaan seorang wakil rakyat pembangkang bahawa minyak masak sekilogram yang disubsidi kerajaan merupakan minyak kitar semula.

Beliau berkata kerajaan menyediakan kuota sebanyak 60,000 metrik tan minyak masak sekilogram bersubsidi sebulan untuk seluruh negara dan jumlah dijangka mencukupi memandangkan kadar purata penggunaan minyak masak sekeluarga adalah 1.8 kilogram sebulan.

Menurut Rosol, beliau bimbang sekiranya terdapat peniaga yang akan mengambil kesempatan terhadap subsidi minyak masak dan sehubungan itu, para pegawai KPDNHEP akan sentiasa turun padang bagi melakukan pemantauan.

Katanya sejak 13 Mei tahun lepas hingga kini, KPDNHEP sudah memeriksa 590,876 premis perniagaan termasuk stesen minyak, restoran, pasar raya dan pusat beli-belah serta mengeluarkan 346 kompaun bernilai RM1.091 juta kerana tidak mematuhi SOP ditetapkan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button