Berita Utama

Teksi, e-hailing boleh beroperasi walaupun PKP 3.0 dilanjutkan

Kapasiti penumpang masih dihad kepada 3 orang termasuk pemandu

BANGI, 1 Zulkaedah 1442H, Sabtu – Semua perkhidmatan pengangkutan awam termasuk teksi dan e-hailing dibenarkan beroperasi mengikut prosedur operasi standard (SOP) ketat sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilanjutkan sehingga 28 Jun ini.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, bagi memudahkan cara perjalanan, pemandu teksi diminta mendapatkan surat kebenaran beroperasi dari Sistem Maklumat Industri Logistik (SMILE).

Manakala, pemandu e-hailing boleh mendapatkan salinan surat kebenaran Kementerian Pengangkutan (MOT) yang diberikan kepada syarikat operasi masing-masing, katanya.

“Surat tersebut berserta Lesen PSV (passenger service vehicle) yang dikeluarkan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) diperlukan sebagai bukti kebenaran beroperasi di sekatan jalan raya (SJR).

“Kesemua pemain industri yang telah mendapat kelulusan di bawah SMILE bertarikh sebelum 1 Jun boleh memuat turun semula surat pengesahan beroperasi di laman web yang sama tanpa perlu mendaftar semula,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ka Siong turut mengingatkan kapasiti penumpang setiap kenderaan pengangkutan awam teksi dan e-hailing hanya dihadkan kepada tiga orang termasuk pemandu.

“Ditegaskan bahawa para pengguna pengangkutan awam perlu mendapatkan kebenaran rentas negeri atau rentas daerah daripada pihak PDRM sekiranya menggunakan mana-mana mod pengangkutan awam bagi perjalanan yang berkaitan.

“MOT sekali lagi mengingatkan semua pihak termasuk para pemandu dan pengguna pengangkutan awam agar sentiasa mematuhi SOP yang ditetapkan termasuklah memakai pelitup separuh muka, menggunakan cecair pembasmi kuman dan mengamalkan penjarakan sosial selagi boleh serta mengimbas kod QR MySejahtera,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button