Berita Utama

Kualiti minyak masak bungkus plastik setanding botol: MPOB

Minyak masak bungkus plastik bukan produk kitar semula

KUALA LUMPUR, 7 Zulkaedah 1442H, Jumaat – Kualiti minyak masak olein dalam bungkusan plastik satu kilogram (kg) yang dijual di pasaran tempatan menepati kualiti ditetapkan dan bukan minyak kitar semula, kata Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir.

Beliau berkata harga minyak masak dalam bungkusan plastik satu kg di pasaran dikawal oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), justeru harga runcit tidak boleh dinaikkan melebihi harga kawalan RM2.50 ditetapkan.

“Tanggapan bahawa minyak masak dalam bungkusan plastik satu kg yang dijual dengan harga subsidi mempunyai kualiti yang lebih rendah adalah salah. Harga minyak masak dalam bungkusan plastik satu kg disubsidi dan dikawal oleh kerajaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Oleh itu kata beliau harganya lebih murah berbanding harga minyak masak dalam botol di pasaran.

Beliau menjelaskan subsidi ke atas minyak masak plastik tersebut memastikan harga kekal RM2.50 sebungkus walaupun harga minyak sawit mentah di pasaran meningkat, bertujuan mengurangkan beban hidup pengguna dalam mendapatkan minyak masak pada harga berpatutan.

“Subsidi bersasar ini bagi pengguna yang membeli minyak masak dalam bungkusan plastik satu kg untuk kegunaan sendiri khususnya untuk golongan berpendapatan rendah.

“Minyak masak dalam botol dipasarkan dengan pelbagai jenama memberi pilihan kepada pengguna golongan pertengahan dan atasan yang sanggup membayar harga lebih tinggi berbanding minyak bungkusan plastik,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata terdapat 49 kilang penapis yang aktif beroperasi serta 312 syarikat membungkus minyak masak bagi bekalan kegunaan pasaran tempatan yang dianggarkan sebanyak satu juta tan setahun.

Katanya MPOB menjalankan pemantauan secara berkala dan pengujian sampel minyak masak di pasaran mendapati kualiti dan ciri-ciri penting adalah menepati kriteria yang ditetapkan oleh Jabatan Standard Malaysia.

Beliau berkata ia meliputi kandungan asid oleik, warna dan kualiti penting termasuk sebatian polar, sebatian polimer, indeks kestabilan oksidatif dan vitamin E (tokotrienol dan tokoferol).

Pada 2020, Malaysia mengeluarkan 19.14 juta tan minyak sawit mentah dan penggunaan minyak masak olein untuk pasaran tempatan hanya merangkumi 4.1 peratus daripada jumlah pengeluaran minyak sawit mentah negara. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button