Berita Utama

Tasik Chini: Mana lesap tauke balak, taikun projek lombong?

Logikkah minta sumbangan NGO setelah bukit digondol akibat projek pembalakan

BANGI, 15 Zulkaedah 1442H, Sabtu – Adakah logik apabila orang ramai dan NGO disaran menyumbang untuk mendapatkan RM20 juta bagi memulihkan 600 hektar kawasan di Tasik Chini?

Demikian persoalan ditimbulkan bekas Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin susulan pelawaan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berhubung usaha kerajaan negeri memulihkan semula kawasan berkenaan.

Terdahulu, kerajaan Pahang menganggarkan RM20 juta diperlukan dalam usaha memulihkan kawasan seluas 600 hektar di Tasik Chini, Pekan yang terjejas teruk akibat aktiviti perlombongan.

Wan Rosdy berkata, kerajaan negeri telah memperuntukkan RM1 juta daripada Kumpulan Wang Pemulihan Lombong Pahang bagi tujuan itu yang dijangka bermula Ogos ini.

Bahkan, kerajaan negeri juga akan menyalurkan peruntukan daripada Kumpulan Wang Pembangunan Hutan, selain mengalu-alukan jika ada individu atau badan bukan kerajaan (NGO) yang mahu turut serta dalam usaha itu.

Bagaimanapun, Dr Zainur Rashid seolah-olah menyifatkan langkah Wan Rosdy sebagai tidak logik apabila NGO perlu menyumbang setelah bukit dan tasik tercemar akibat aktiviti pembalakan serta perlombongan.

“Adakah logik? Setelah bukit-bukit digondol dan tasik tercemar akibat projek pembalakan dan perlombongan yang berleluasa.

“Orang ramai dan NGO juga turut disumbang untuk mendapatkan RM20 juta bagi membaik pulih 600 hektar kawasan di Tasik Chini.

“Ke mana lesapnya tauke balak dan taikun projek perlombongan tersebut?,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button