Berita UtamaDunia

Tarikh akhir roboh 13 kediaman milik rakyat Palestin di Silwan tamat

Kos perobohan secara paksa perlu ditanggung oleh keluarga Palestin

BAITULMAQDIS, 17 Zulkaedah 1442H, Isnin – Tarikh akhir yang ditetapkan oleh rejim pengganas Israel untuk merobohkan rumah milik rakyat Palestin di sebuah kawasan di kejiranan Silwan, Baitulmaqdis Timur, telah tiba, di tengah-tengah protes antarabangsa mengenai dasar pengambilan tanah secara paksa Tel Aviv di wilayah pendudukan.

Agensi berita rasmi Wafa Palestin melaporkan, bahawa tarikh akhir yang diberikan kepada 13 rumah milik keluarga Palestin di kawasan al-Bustan berakhir, semalam.

Rumah-rumah ini adalah antara 98 bangunan yang telah diperintahkan untuk dirobohkan oleh pihak berkuasa Israel.

Awal bulan ini, perbandaran Baitulmaqdis memberitahu keluarga-keluarga yang terjejas untuk memindahkan dan merobohkan rumah mereka sendiri dalam masa 21 hari.

Perbandaran memberi amaran kepada rakyat Palestin bahawa jika mereka gagal melakukannya, mereka sendiri harus menanggung kos perobohan.

Sejak tahun 2005, penduduk al-Bustan telah menerima amaran untuk merobohkan hampir 90 rumah dengan alasan membina tanpa izin, yang memihak kepada organisasi penjajah yang berusaha mengubah tanah itu menjadi taman rekreasi.

Seorang pegawai Palestin mengatakan pihak berkuasa Israel merancang untuk merobohkan 17 rumah Palestin lagi di kawasan Silwan di Baitulmaqdis pada akhir bulan depan.

Menurut NGO Palestin, Grassroots al-Quds, kedua-dua perobohan rumah dan pemindahan paksa yang diperintahkan mahkamah adalah taktik yang digunakan untuk mengusir penduduk Palestin.

Selama bertahun-tahun, Israel sering merobohkan rumah Palestin, dengan menyatakan bahawa struktur tersebut telah dibina tanpa izin, yang hampir mustahil untuk diperoleh.

Rejim Tel Aviv bahkan memerintah pemilik rumah Palestin untuk merobohkan kediaman mereka sendiri atau membayar kos perobohan kepada perbandaran.

Pada masa sama, Israel telah memperluas penempatan haramnya bagi pendatang Israel di wilayah Palestin yang dijajah, yang semuanya tidak sah berdasarkan undang-undang antarabangsa.

Sejak Januari, rejim Israel telah memaksa lebih daripada 20 keluarga Palestin di Baitulmaqdis yang dijajah untuk merobohkan kediaman mereka.

Lebih dari 600,000 orang Israel tinggal di lebih dari 230 penempatan yang dibina sejak penjajahan Israel 1967 di wilayah Palestin di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur.

Semua penempatan Israel tidak sah berdasarkan undang-undang antarabangsa kerana mereka dibina di tanah yang diduduki.  

Majlis Keselamatan PBB telah mengutuk kegiatan penyelesaian Israel di wilayah jajahan dalam beberapa resolusi.

Silwan, tempat tinggal sekitar 33,000 orang Palestin, terletak di luar tembok Kota Tua Baitulmaqdis dan tempat suci.

Pegawai Israel telah memindahkan pelampau Yahudi ke kawasan itu sejak tahun 1980-an, dan pada masa ini beberapa ratus pendatang haram Yahudi tinggal di sana di perkampungan penempatan yang sangat dilindungi.

Ini telah mengakibatkan banyak pelanggaran hak asasi manusia, termasuk pengusiran paksa dan pemindahan penduduk Palestin.

Hartanah Silwan dituntut oleh pelampau Israel yang disokong oleh Ateret Cohanim, sebuah organisasi sayap kanan yang berfungsi untuk memperkuatkan kehadiran Yahudi di Baitulmaqdis. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button