Berita Utama

Tumpas operasi palsu dokumen, Jabatan Imigresen tangkap ‘Rockers’

Lelaki dari Myanmar hidup mewah hasil kegiatan haram sejak 2016

PUTRAJAYA, 17 Zulkaedah 1442H, Isnin – Jabatan Imigresen Malaysia menumpaskan operasi pemalsuan dokumen dilakukan oleh seorang individu yang telah beroperasi sejak 2016.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud mengatakan bahawa warga Myanmar berusia 38 tahun itu telah mengumpulkan lebih daripada RM600,000 hasil aktiviti pemalsuan pasport dan visa kerja sehingga mampu menjalani hidup mewah.

“Suspek adalah seorang pakar dalam menghasilkan pasport palsu, i-kad imigrasi, dokumen UNHCR dan bahkan sijil perkahwinan,” kata Khairul.

Beliau berkata, pelanggan lelaki itu kebanyakannya warganegara Myanmar serta Bangladesh, dan dikenakan harga antara RM300 hingga RM1,000 untuk pelekat PLKS (pas permit kerja) bergantung pada kualitinya.

“Dia juga mengenakan bayaran RM500 untuk memalsukan pasport antarabangsa dan juga RM200 untuk mengeluarkan cap imigresen. Dia memperoleh sekitar RM18,000 sebulan dari perniagaan haramnya,” katanya.

Khairul berkata, siasatan awal mendapati suspek beroperasi sendiri dari sebuah kondominium mewah di Bandar Tasik Selatan.

“Dia menggunakan WhatsApp, WeChat dan Telegram untuk berurusan dengan pelanggan,” katanya.

Pasukan dari bahagian Perisikan, Operasi Khas dan Analisa berjaya menangkap lelaki itu di Kuala Lumpur pada hari Sabtu (26 Jun).

Suspek hendak menemui pelanggan berhampiran pusat beli-belah Kota Raya di Jalan Tun Perak ketika dia ditangkap.

Khairul mengatakan lelaki itu berkahwin dengan warganegara Malaysia dan merupakan pemegang sah pas lawatan jangka panjang suami isteri, sambil menambah bahawa suspek dikenali di kalangannya sebagai ‘Rockers’ kerana penampilannya yang berambut panjang.

Beliau berkata, suspek berada dalam tahanan reman 14 hari dan disiasat mengikut Seksyen 55 (D) Akta Imigresen kerana memalsukan dokumen.

Sekiranya dijatuhkan hukuman, lelaki itu boleh dikenakan hukuman penjara lima hingga 10 tahun, denda minimum RM30,000 dan sebatan tidak lebih daripada enam kali.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button