Berita Utama

Hotel Istana henti operasi 1 September

Berdepan kerugian operasi bulanan walau berkhidmat sebagai hotel kuarantin

 

KUALA LUMPUR, 20 Zulkaedah 1442H, Khamis – Hotel Istana Kuala Lumpur akan menghentikan operasinya mulai 1 September, kata pengurus besar, Noorazuddin Omar.

“Kami telah membuat keputusan ini setelah mempertimbangkan keadaan sekarang dan semua pilihan yang ada. Kami hanya mempunyai sedikit pilihan selain meneruskan penutupan ini,” katanya.

Noorazuddin dalam satu kenyataan, hari ini berkata, pandemik COVID-19 telah memberi kesan yang besar terhadap perniagaan, harga, pulangan dan penghunian hotel.

“Bahkan sebagai hotel kuarantin, kami mengalami kerugian operasi bulanan.

“Oleh itu, setelah penilaian yang tepat mengenai hotel dan daya maju, kami telah memutuskan untuk menghentikan operasi,” kata Noorazuddin.

Susulan penutupan itu, skim pemisahan sukarela (VSS) ditawarkan kepada pekerja di hotel yang berusia 30 tahun itu.

Hotel lima bintang yang menyediakan sebanyak 486 bilik ini terletak di pusat bandar di sini, di sepanjang Jalan Raja Chulan. Ia dimiliki oleh Tradewinds Corp Berhad.

Tradewinds adalah salah satu pemilik dan pengendali hotel terbesar di negara ini, dengan tujuh aset hospitaliti di bawah portfolio, tiga di antaranya adalah resort yang merangkumi Mutiara Taman Negara, Meritus Pelangi Beach Resort and Spa di Langkawi, dan The Danna Langkawi (yang disebut-sebut sebagai hotel utama kumpulan ini).

Empat hotel bandar dan perniagaan lain adalah Hotel Istana Kuala Lumpur, Hilton Petaling Jaya, Hilton Kuching dan Mutiara Johor Baru (yang berhenti beroperasi pada bulan Mei tahun ini).

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button