Berita Utama

BMA desak kerajaan Britain tak hapus semua sekatan berkait COVID-19

Kes masih meningkat, pemakaian pelitup muka perlu dikekalkan

LONDON, 23 Zulkaedah 1442H, Ahad – Persatuan Perubatan British (BMA) mendesak kerajaan untuk mempertimbangkan semula keputusan menghapuskan semua sekatan yang berkaitan dengan COVID-19 selepas 19 Julai.

BMA menggesa supaya penggunaan pelitup muka dikekalkan dan meminta fokus baharu pada sifat pengudaraan untuk mencegah gelombang baru wabak yang membawa maut itu.

BMA berpendapat, ia penting untuk melindungi Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS), kesihatan umum dan pendidikan di tengah peningkatan kes yang membimbangkan.

Desakan BMA muncul selepas kerajaan memutuskan untuk menghapus semua sekatan berkaitan COVID-19 di England pada 19 Julai.

Perdana Menteri, Boris Johnson mengesahkan Isnin lalu bahawa kebanyakan sekatan di England akan berakhir pada 19 Julai yang disebut ‘Hari Kebebasan’.

The Times melaporkan bahawa mesyuarat Jawatankuasa Operasi COVID akan berlangsung pada hari Isnin (5 Julai) di mana para menteri diharapkan untuk menyetujui rancangan termasuk menghapuskan sekatan terhadap orang yang telah diberi vaksin.

Menurut The Times, ini adalah ‘tanda paling jelas’ dari rancangan kerajaan untuk menggantikan sekatan pandemik dengan fokus pada ‘tanggungjawab peribadi’.

Sementara itu, kes COVID-19 meningkat 74 peratus pada tujuh hari sebelumnya, menurut angka terkini kerajaan.

Pada hari Jumaat (02 Julai), United Kingdom (UK) mencatatkan 27,125 jangkitan baru dengan 27 kematian lagi dalam masa 28 hari dari ujian positif COVID-19. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button