Berita UtamaDunia

Penempatan haram Israel dianggap jenayah perang

Negara pengganas langgar larangan mutlak kuasa penjajah

GENEVA, 29 Zulkaedah 1442H, Sabtu – Seorang pakar hak asasi daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa (PBB) menggesa penempatan haram Israel diklasifikasikan sebagai jenayah perang.

Beliau juga mendesak masyarakat antarabangsa menuntut akauntabiliti atas tindakan yang telah lama dianggap tidak sah.

Menyampaikan laporan terbarunya kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB di Geneva, Michael Lynk menegaskan, penempatan itu adalah ‘pelanggaran larangan mutlak terhadap implantasi peneroka’.

“Dalam laporan, saya menyimpulkan bahawa penempatan Israel sama dengan jenayah perang,” kata pakar PBB.

Beliau yang juga pelapor khas PBB mengenai situasi hak di wilayah Palestin yang diduduki menjelaskan, penempatan itu melanggar larangan mutlak terhadap kuasa penjajah yang memindahkan sebahagian penduduk awam ke wilayah yang diduduki.

Dengan itu memenuhi definisi jenayah perang di bawah Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

“Saya mengemukakan kepada anda bahawa penemuan ini memaksa masyarakat antarabangsa … untuk menjelaskan kepada Israel bahawa pendudukannya yang haram.

“Penentangannya terhadap undang-undang antarabangsa dan pendapat antarabangsa, dapat dan tidak akan lagi percuma,” kata Lynk kepada forum hak Geneva.

Kebanyakan negara menganggap pendudukan itu melanggar undang-undang antarabangsa.

Israel mempertikaikan hal ini dan memetik al kitab serta sejarah ke tanah itu dan keperluan keselamatan.

Misi Israel ke PBB di Geneva, dalam sebuah kenyataan kepada agensi berita Reuters, menolak laporan Lynk sebagai ‘laporan terbaru dan berat sebelah terhadap Israel’. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button