Berita Utama

Kit ujian kendiri COVID-19 diberi kelulusan bersyarat oleh KKM

MDA bakal senaraikan kit yang diluluskan di laman webnya

PUTRAJAYA, 4 Zulhijjah 1442H, Rabu –  Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memberikan kelulusan bersyarat bagi kit ujian kendiri COVID-19 untuk digunakan oleh masyarakat Malaysia.

Dalam satu kenyataan, Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) mengatakan bahawa ahli lembaga pengarahnya dalam mesyuarat pada hari ini bersetuju mengeluarkan kelulusan bersyarat untuk import dan pengedaran kit ujian kendiri COVID-19.

“Dengan mempertimbangkan pentingnya kesihatan dan keselamatan awam, MDA menyedari perlunya orang ramai menggunakan kit ujian kendiri COVID-19.

“Ini untuk memudahkan proses mengesan dan mengawal jangkitan COVID-19, yang juga akan membantu mengurangkan beban pekerja kesihatan negara,” kata MDA.

Dengan adanya kit ujian kendiri COVID-19, MDA mengatakan orang ramai akan dapat menggunakan alat ini untuk mendapatkan diagnosis segera mengenai status jangkitan mereka, sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

“Kit ujian kendiri ini tidak menggantikan fungsi diagnostik masa nyata ujian Tindak Balas Rantai Polimerase Masa Nyata (RT-PCR), tetapi ia akan mempunyai kelebihan pemeriksaan pesakit dengan cepat,” katanya.

MDA mengatakan senarai kit ujian kendiri COVID-19 yang diluluskan akan dipaparkan di laman webnya sebagai panduan untuk orang ramai memutuskan mana yang boleh dibeli.

Difahamkan setakat ini, dua kit ujian kendiri COVID-19 telah diluluskan untuk digunakan, sementara 15 lagi sedang menjalani ujian makmal.

Bagi syarikat yang berminat untuk mendapatkan kelulusan bersyarat, MDA mengatakan bahawa mereka mesti mempunyai lesen penubuhan di bawah Akta Peranti Perubatan 2012 (Akta 737).

“Kit ujian kendiri ini mesti menjalani proses penilaian teknikal dan ujian prestasi,” kata MDA.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kementerian sedang menilai penggunaan kit ujian kendiri COVID-19 berasaskan air liur.

Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) mengatakan dua kit ujian kendiri didapati mempunyai tahap kepekaan melebihi 90 peratus.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button