Berita Utama

Kerajaan teliti longgar sekatan penerima 2 dos vaksin

Benarkan orang ramai untuk bergerak atau makan di restoran

PUTRAJAYA, 5 Zulhijjah 1442H, Khamis – Kerajaan sedang meneliti pelonggaran sekatan bagi mereka yang telah diberi vaksin sepenuhnya, termasuk membenarkan orang ramai untuk bergerak atau makan di restoran, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin

Perdana Menteri berkata, ini adalah sebahagian dari Pelan Pemulihan Negara (PPN) di kala Malaysia sedang secara beransur-ansur menyesuaikan keadaan untuk kembali ke kehidupan normal.

“Saya meminta agar kelonggaran dipertimbangkan bagi mereka yang telah menerima dua dos vaksin. Ini mungkin untuk pergerakan mereka atau makan di restoran.  

“Ini akan menunjukkan bahawa ketika kita berperang dengan COVID-19, kita secara beransur-ansur dapat kembali ke kehidupan normal.

“PPN akan berlangsung hingga akhir tahun, jadi mari kita bersabar. Yakinlah bahawa kita boleh memenangi perang ini,” katanya pada sidang media selepas menyaksikan persiapan untuk program Bakul Prihatin Negara di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat di sini, hari ini

Muhyiddin mengatakan program vaksinasi kebangsaan adalah sinar di hujung terowong dalam peperangan negara melawan pandemik COVID-19.

“Kami berjaya memvaksinasi lebih dari 421,000 orang dalam sehari, dan semoga ini dapat dikekalkan. 

“Sekarang, tumpuan kami adalah Lembah Klang. Melalui langkah-langkah yang disasarkan, kami dapat menangani jangkitan COVID-19 dengan lebih baik.

“Kita berharap bekalan vaksin juga terus meningkat bulan ini dan berikutnya, supaya jangkaan pelan pemulihan negara dapat dicapai pada akhir tahun ini,” kata Muhyiddin

Turut hadir dalam majlis itu ialah Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun.

Pada majlis itu, Muhyiddin menerima sumbangan bernilai RM16 juta dari lima syarikat korporat untuk program Bakul Prihatin Negara.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button