Berita UtamaDunia

Saad Hariri tarik diri selepas gagal bentuk kerajaan Lubnan

Separuh populasi penduduk jatuh ke ambang kemiskinan

BEIRUT, 6 Zulhijjah 1442H, Jumaat – Saad Hariri menarik diri setelah gagal membentuk kerajaan selama lapan bulan terakhir.

Hariri mengundur diri selepas pertemuan singkat dengan Presiden Lubnan, Michel Aoun di Istana Baabda.

“Saya menarik diri daripada membentuk kerajaan,” katanya kepada wartawan.

“Aoun menuntut beberapa pindaan, yang menurutnya penting, dan mengatakan kami tidak dapat mencapai persefahaman antara satu sama lain… Dan semoga Tuhan menyelamatkan negara ini.”

Sementara itu, Aoun mendakwa Hariri sudah memutuskan untuk mengundurkan diri sebelum pertemuan mereka.

“Hariri menolak sebarang pindaan yang berkaitan dengan perubahan kementerian, pembahagian mazhab mereka, dan nama-nama yang berkaitan dengannya,” kata pejabat presiden dalam satu kenyataan.

Dalam temu bual dengan TV Al Jadeed Lebanon, Hariri berkata, beliau memilih calonnya berdasarkan kepakaran dan kemampuan mereka untuk pembaharuan ekonomi, tetapi Aoun tidak.

“Saya mengundurkan diri pada tahun 2019 kerana saya mahukan pakar kerajaan, dan jika kita membentuk kerajaan Michel Aoun maka negara tidak akan diselamatkan,” katanya.

“Masalah utama negara ini adalah Michel Aoun, yang bersekutu dengan Hizbullah, yang seterusnys melindungi beliau. Ini adalah persamaan di negara ini dan jika seseorang tidak dapat melihatnya maka mereka buta.”

Susulan langkah Hariri, pound Lubnan mencapai paras terendah sepanjang masa melebihi 21,000 dolar AS.

Lira kini kehilangan 90 peratus nilainya, dengan berkesan menjimatkan simpanan ratusan ribu keluarga.

Sekurang-kurangnya separuh daripada populasi telah jatuh ke ambang kemiskinan, sementara inflasi makanan lebih daripada 400 peratus. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button