Berita UtamaDunia

Situasi COVID-19 di UK boleh kembali buruk sekali lagi

Jumlah pesakit di hospital dijangka meningkat beberapa bulan akan datang

LONDON, 7 Zulhijjah 1442H, Sabtu – Wabak COVID-19 di United Kingdom (UK) boleh menjadi lebih buruk sekali lagi dengan cepat, kata Ketua Penasihat Perubatan Kerajaan Britain, ketika jangkitan meningkat menjelang penghapusan sekatan undang-undang.

Terdahulu, Perdana Menteri Britain, Boris Johnson mahu menghapuskan sebahagian besar larangan berkaitan dengan pandemik di UK pada 19 Julai, dengan mengatakan pemberian vaksin COVID-19 yang cepat telah memberi impak terhadap hubungan jangkitan kes dengan keadaan kritikal atau kematian.

Walaupun begitu, ada saintis yang risau. Kes harian yang dilaporkan berada pada tahap tertinggi sejak Januari, sementara bilangan kadar kebolehjangkitan atau R-naught tetap di atas satu, menunjukkan peningkatan kes yang terus berlanjutan.

Ketua Pegawai Perubatan, Chris Whitty mengatakan bahawa jumlah pesakit yang rendah di hospital pada masa ini dapat meningkat dalam beberapa bulan ke depan.

“… saya rasa kita tidak boleh meremehkan fakta bahawa kita boleh menghadapi masalah sekali lagi dengan cepat,” kata Whitty.

Kira-kira 66 peratus rakyat Britain berpendapat bahawa kerajaan harus mengekalkan sekurang-kurangnya beberapa sekatan berkaitan pandemik COVID-19 setelah ‘hari kebebasan’ pada 19 Julai.

Jabatan Perangkaan Negara menganggarkan bahawa sebanyak satu daripada 95 penduduk di England dijangkiti COVID-19 dalam seminggu hingga 10 Julai, tertinggi sejak Februari.

“Kes baru Delta akan menyebabkan fenomena COVID-19 yang panjang, kemasukan ke hospital dan kematian.

“Nisbah antara ini telah diubah secara besar-besaran oleh vaksin yang selamat dan berkesan yang kita berikan tetapi hubungannya tidak dapat dihapuskan,” kata Pengarah Institut Rosalind Franklin, James Naismith.

Angka kematian COVID-19 Britain adalah antara yang tertinggi di dunia, walaupun dua pertiga populasi orang dewasa telah divaksinasi sepenuhnya. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button