Berita Utama

Jumlah kehadiran MP diputuskan minggu depan

Akan dibincangkan dengan ketua yang mewakili parti politik

JOHOR BAHRU, 8 Zulhijjah 1442H, Ahad – Keputusan sama ada mengehadkan hanya 80 Ahli Parlimen untuk berada dalam Dewan Rakyat seperti yang dibuat pada persidangan sebelum ini, akan diputuskan pada minggu depan sebelum persidangan khas dewan bermula 26 Julai ini.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon berkata, perkara itu akan dibincangkan dengan ketua-ketua whip yang mewakili parti politik masing-masing.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Batu Pahat berkata, ia sebagai langkah untuk mencegah penularan COVID-19.

“Setiap menteri dan timbalan menteri juga akan dihadkan membawa staf mungkin dua atau tiga orang dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat termasuk melakukan ujian saringan COVID-19 terlebih dahulu,” katanya.

Dalam persidangan dewan sebelum ini hanya 80 Ahli Parlimen – 41 daripada pihak kerajaan serta 39 pembangkang dan Bebas dibenar menghadiri persidangan, namun kesemua ahli Parlimen boleh memasuki dewan ketika sesi pengundian.

Mohd Rashid juga berharap semua yang terlibat dengan persidangan Dewan Rakyat dapat mematuhi SOP susulan situasi COVID-19 yang mencatatkan lima angka kes positif pada masa ini.

Persidangan khas Dewan Rakyat akan diadakan selama lima hari mulai 26 Julai ini.

Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan sebelum ini menyebut sidang khas Parlimen itu bertujuan memberi penerangan kepada Ahli-ahli Parlimen mengenai Pelan Pemulihan Negara dan meminda semua perundangan dan peraturan bagi membolehkan persidangan Parlimen diadakan secara hibrid.

Pejabat Perdana Menteri juga memaklumkan berdasarkan Fasal (3) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan semua proklamasi darurat dan ordinan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong akan dibentangkan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button