Berita Utama

Varian Delta dikesan di Sibu, penduduk diminta waspada

Amalkan SOP pakai pelitup muka, jaga penjarakan fizikal

SIBU, 11 Zulhijjah 1442H, Rabu – Penduduk di Sibu diminta berwaspada dan terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) biarpun telah menerima vaksin COVID-19, susulan terdapat varian Delta yang telah dikesan di daerah ini.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian (JPBB) Sibu dalam kenyataan hari ini memaklumkan kes itu disahkan Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) melibatkan seorang pendatang tanpa izin warga Indonesia yang memasuki Sarawak pada 5 Julai lepas.

“Kes tersebut telah diambil ujian saringan Tindak Balas Berantai Polimerase (RT-PCR) pada 7 Julai dan didapati positif COVID-19. Sampel telah dihantar ke UNIMAS untuk ujian pengesahan dan kemudiannya ditahan di Hospital Sibu sejak hari tersebut,” menurut kenyataan itu.

Menurut JPBB Sibu, seorang lagi pendatang tanpa izin yang memasuki Sarawak bersama-sama kes itu didapati negatif namun dia masih ditahan di sebuah pusat kuarantin di sini untuk tempoh 21 hari, sementara dua orang warga tempatan yang menjadi kontak kepada kes berkenaan turut dikuarantin untuk tempoh sama.

“Sehubungan itu penduduk Sibu harus berwaspada dan amalkan SOP iaitu sentiasa memakai pelitup muka, menjaga penjarakan fizikal dan elak ke tempat orang ramai berkumpul walaupun sudah menerima vaksin.

“Diingatkan juga supaya jangan mengambil pekerja asing yang tidak sah untuk bekerja,” menurut jawatankuasa itu. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button