Berita Utama

Polis dikerah pantau Hartal Doktor Kontrak hari ini

Belum ada maklumat bahawa mogok itu ganggu ketenteraman awam

KUALA LUMPUR, 16 Zulhijjah 1442H, Isnin – Anggota polis akan dikerahkan untuk memantau Hartal Doktor Kontrak atau mogok umum yang dirancang untuk dilaksanakan pada hari ini.

Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, polis menyedari protes oleh doktor kontrak, yang dirancang untuk dilakukan di seluruh negara.

“Kami belum menerima maklumat bahawa tunjuk perasaan itu akan mengganggu ketenteraman awam.

“Namun, pasukan petugas operasi pematuhan akan dikerahkan untuk memantau protes untuk memastikan prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 dipatuhi,” katanya dalam satu kenyataan.

Terdahulu, media melaporkan bahawa kira-kira 23,000 doktor kontrak akan melakukan mogok di seluruh negara pada 26 Julai, setelah pelbagai usaha kumpulan untuk lantikan tetap ke dalam perkhidmatan gagal memberikan hasil.

Bagaimanapun, pada 23 Julai, kerajaan bersetuju melanjutkan kontrak perkhidmatan selama dua tahun untuk pegawai perubatan, pergigian dan farmasi setelah tamat tempoh perkhidmatan wajib mereka.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu kenyataan mengatakan bahawa langkah itu adalah untuk memastikan kesinambungan perkhidmatan dan juga sebagai persiapan bagi doktor muda mengikuti latihan kepakaran.

Beliau berkata, Kabinet juga bersetuju untuk melanjutkan kontrak perkhidmatan sehingga maksimum empat tahun bagi pegawai perubatan dan pergigian yang diterima untuk mengikuti latihan kepakaran selama dua tahun pertama kontrak mereka.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button