Berita Utama

5 lelaki mengaku tak bersalah ceroboh Hutan Simpan Batu Talam

Hakim tetapkan 15 September untuk sebutan semula kes

RAUB, 18 Zulhijjah 1442H, Rabu – Lima lelaki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini, atas tuduhan menceroboh Hutan Simpan Batu Talam di mukim Tras awal bulan ini.

Suspek Chiah Kin Seng, 54, dan anaknya yang berusia 21 tahun, Lavin Chiah Zhe Yueng serta dua warganegara Indonesia – Kanir, 32, dan Shah Ronny Rusly, 46, mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan dibacakan bersama di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Ahmad Faizadh Yahaya.

Mereka dituduh memasuki Komparten 175 kawasan Hutan Simpan Kekal Batu Talam di mukim Tras dekat sini tanpa izin yang sah sekitar jam 10.36 pagi pada 3 Julai.

Tertuduh kelima – Wong Than Fook, 49, – didakwa secara berasingan kerana melakukan kesalahan serupa kira-kira jam 10 pagi pada 8 Julai.

Semua tertuduh didakwa di bawah Seksyen 47(1)(c) Akta Perhutanan Negara 1984 yang diterima pakai kerajaan Pahang mengikut Enakmen Perhutanan Negara (Negeri-negeri Malaysia)(Pemakaian) 1986 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 47(4) enakmen sama.

Sekiranya didapati bersalah, mereka boleh dikenakan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda tidak lebih daripada RM10,000, atau kedua-duanya.

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, yang diwakili oleh timbalan pendakwa raya Afidatul Azwa Kamarulanuar mencadangkan jaminan RM8,000 untuk Chiah dan Lavin, dan meminta jaminan tidak ditawarkan kepada Kanir dan Shah Ronny.

Peguam Samantha Chong Yin Xin, yang mewakili keempat tertuduh, berpendapat bahawa kedua-dua pekerja kebun Indonesia itu harus ditawarkan jaminan di bawah Seksyen 47.

“Walaupun tertuduh adalah warga asing, kesalahan mereka bukanlah kes Imigresen. Jumlah jaminan RM8,000 terlalu tinggi.

“Kanir yang mempunyai pasport dan izin kerja yang berpendapatan RM1,500 sebulan sementara Shah Ronny telah bekerja di Malaysia selama 15 tahun. Shah Ronny yang memperoleh RM1,400 sebulan telah menghantar gajinya untuk menyara isteri dan anaknya di Indonesia,”katanya kepada mahkamah.

Semasa perbicaraan, Samantha berkata, Chiah, bapa kepada empat anak berusia antara 14 dan 25 tahun, berasal dari Taman Raub Jaya dekat sini dan tidak akan membuat sebarang usaha untuk tidak hadir di mahkamah.

“Anaknya Lavin sedang belajar di sebuah kolej dan kini menjalani latihan industri di sini. Dia tidak mempunyai rekod jenayah dan, baik Chiah dan Lavin dijadualkan untuk menjalani vaksinasi COVID-19 mereka esok (Khamis),” katanya.

Ahmad Faizadh memberikan jaminan RM3,000 setiap satu untuk Kanir, Shah Ronny dan Chiah sementara Lavin dibenarkan jaminan RM2,000 dengan seorang penjamin.  

Kanir dan Shah Ronny diberitahu untuk mendapatkan penjamin rakyat Malaysia.

Sementara itu, Wong juga ditawarkan jaminan RM5,000 sebelum peguamnya Chong Kar Yan memohon jumlah yang lebih rendah dengan mengatakan bahawa dia mempunyai geran tanah dan ladangnya terletak sekitar satu kilometer dari hutan simpan.

“Jumlah jaminan yang dicadangkan adalah RM1,500. Bapa dua anak itu masih menanggung ayahnya yang berusia 80 tahun dan ibunya yang berusia 73 tahun,” katanya sebelum mahkamah memberikan jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin.

Ahmad Faizadh menetapkan 15 September untuk sebutan semula kes.

Pada 3 Julai, Pengarah Jabatan Perhutanan Pahang, Datuk Dr Mohd Hizamri Yasin dilaporkan berkata, empat individu termasuk dua orang asing ditangkap kerana menceroboh kawasan hutan simpan Batu Talam.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button