Berita UtamaDunia

Anak Muammar Gaddafi mahu kembali ke arena politik Libya

Saif Al-Islam pantau keadaan politik di Timur Tengah, bekerja secara senyap untuk susun semula kekuatan politik

TRIPOLI, 22 Zulhijjah 1442H, Ahad – Saif Al-Islam Gaddafi, anak bekas pemimpin Libya Muammar Gaddafi, mengumumkan bahawa beliau sedang menyusun kepulangan ke arena politik, dalam temu bual video pertamanya sejak ‘hilang’ 10 tahun yang lalu.

Dalam temu bual dengan The New York Times, anak lelaki Gaddafi itu menegaskan: “Sekarang, saya adalah orang bebas, dan saya merancang untuk kembali ke arena politik”.

Saif berkata, beliau memanfaatkan ketidakhadirannya untuk memantau keadaan politik di Timur Tengah dan bekerja secara senyap untuk menyusun semula kekuatan politik yang berkait dengan ayahnya, yang dikenali sebagai Gerakan Hijau.

Walaupun memiliki keraguan mengenai kemungkinan mencalonkan diri sebagai presiden, beliau percaya bahawa gerakan yang dipimpinnya: “Dapat mengembalikan kesatuan negara yang hilang”.

Saif merujuk kepada kejayaan slogan kempennya: “Ahli politik tidak memberikan apa-apa selain penderitaan, sudah sampai masanya untuk kembali ke masa lalu,” tanpa memberikan perincian lebih lanjut.

“Mereka telah menodai dan memalukan negara kita. Kita tidak ada duit, tidak ada keamanan dan tidak ada nyawa. Jika anda pergi ke stesen minyak, anda tidak akan menjumpai bahan bakar”.

Ahli politik Libya itu melanjutkan: “Kita mengeksport minyak dan gas ke Itali, dan kita menyediakan separuh negara Itali dengan bekalan elektrik, sementara kita pula mengalami pemadaman elektrik. Apa yang berlaku adalah di luar batas kegagalan. Ini adalah sebuah sandiwara”.

Berhubung kehilangannya selama bertahun-tahun, akhbar itu melaporkan: “10 tahun yang lalu, sekumpulan lelaki bersenjata memintas sebuah konvoi kecil berhampiran bandar Ubari di Libya ketika cuba melarikan diri ke selatan menuju Niger dan mereka menjumpai seorang pemuda botak yang menutupi tangan kanan dengan pembalut, dan mereka mendapati bahawa dia adalah Saif Al-Islam”.

Akhbar itu menambahkan: “Kerana dia juga dicari oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa, dia dianggap sebagai tawanan yang berharga, jadi mereka menjaganya bahkan sehingga pilihan raya 2012, dan kemudian membebaskannya setelah perkembangan pesat di Libya. Tetapi tidak ada yang tahu keberadaannya”.

The New York Times memetik Saif yang menyatakan bahawa para pejuang yang menangkapnya 10 tahun yang lalu merasa kecewa mengenai revolusi dan akhirnya menyedari bahawa dia boleh menjadi sekutu yang kuat untuk mereka.

Penyokong bekas pemimpin Libya bercita-cita untuk kembali berkuasa melalui jalan menuju perdamaian kebangsaan dan pemilihan presiden dan Parlimen yang dijangka diadakan pada akhir 2021, 10 tahun selepas Gaddafi digulingkan.

Walaupun senario ini dijangka tidak mungkin berlaku, para penyokong Gaddafi tidak menyembunyikan keinginan mereka untuk mencalonkan Saif untuk jawatan presiden berikutnya, dengan sokongan Russia dan sekutunya, memandangkan sepupunya Ahmed Gaddaf Al-Dam berjaya mengekalkan kekayaan yang membolehkannya membiayai Projek Gaddafi untuk kembali berkuasa.

Penduduk Libya yang terbabit dalam revolusi 17 Februari 2011, menjatuhkan rejim Gaddafi, takut anaknya akan membalas dendam sebaik sahaja dia menggalas jawatan, sekali gus menjadikan kemungkinan untuk mereka mengizinkannya turut bertanding dalam pemilihan presiden berikutnya tiada. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button