Berita Utama

Penyewa premis MARA dikecuali bayar sewa tiga bulan

Bantu usahawan teruskan kelangsungan perniagaan mereka

KUALA LUMPUR, 26 Zulhijjah 1442H, Khamis – Kesemua penyewa perniagaan di premis Majlis Amanah Rakyat (MARA) akan dikecualikan bayaran sewa selama tiga bulan bermula Julai hingga September 2021.

Pengerusinya, Datuk Azizah Mohd Dun berkata, ini bagi membantu usahawan yang terjejas akibat penularan pandemik COVID-19 dan dalam masa yang sama menyokong usaha kerajaan di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH).

“Inisiatif tambahan ini adalah untuk membantu usahawan meneruskan kelangsungan perniagaan mereka dan bangkit semula setelah terjejas akibat krisis pandemik yang melanda.

“Kita mahu memperkukuhkan keyakinan, merangsang pertumbuhan, melindungi pekerjaan serta meningkatkan semula ekonomi usahawan Bumiputera untuk terus kekal dan bersaing semula dalam pasaran perniagaan mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Sebelum ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pemberian diskaun 30 peratus ke atas sewaan premis perniagaan MARA bagi tempoh enam bulan bermula Julai di bawah Pakej PEMULIH, dan menyasarkan lebih 5,700 penyewa menerima manfaat daripada inisiatif tersebut.

Azizah berkata, seiring dengan pengumuman tersebut, MARA juga telah memutuskan untuk menambah insentif dengan mengecualikan bayaran sewa premis bagi tempoh tiga bulan bermula Julai hingga September 2021 dan seterusnya pemberian 30 peratus diskaun sewaan untuk tiga bulan berikutnya.

Sehubungan itu, katanya, sebanyak 5,913 penyewa akan menikmati insentif ini dengan nilai keseluruhan sebanyak RM14.89 juta. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button