Berita Utama

WHO uji tiga ubat baharu rawatan COVID-19

Cari rawatan yang lebih berkesan dan mudah diakses

GENEVA, 3 Muharram 1443H, Khamis – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengumumkan pada Rabu bahawa kajian terhadap tiga ubat baharu bagi rawatan COVID-19 akan dilaksanakan dengan penyertaan ribuan penyelidik dari 600 hospital di 52 negara, lapor Xinhua.

WHO menerusi kenyataan akhbar memaklumkan, tiga ubat baharu tersebut merangkumi artesunate, sejenis ubat untuk rawatan malaria; imatinib, ubatan merawat penyakit barah tertentu; dan infliximab, rawatan untuk gangguan terhadap sistem imun seperti penyakit Crohn.

Panel pakar bebas telah memilih tiga jenis ubat itu berikutan potensinya dalam mengurangkan risiko kematian pesakit COVID-19 di hospital, dan disumbangkan pengeluar bagi tujuan penyelidikan, kata WHO.

“Mencari rawatan yang lebih berkesan dan mudah diakses buat pesakit COVID-19 tetap menjadi keutamaan, dan WHO bersedia untuk memimpin usaha global ini,” kata ketua pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO telah menguji empat ubatan sebelum ini, iaitu remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir dan interferon, dan hasil awal menunjukkan bahawa ubatan tersebut mempunyai sedikit atau tiada kesan terhadap pesakit COVID-19. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button