Berita Utama

ISMA seru Malaysia jadi kuasa hebat, perjuang kehendak sendiri

Terus jadikan negara ini berkuasa hingga akhirnya mampu mendaulatkan Islam di seluruh nusantara

Oleh Ainul Illia Meor Suzurudin

BANGI, 5 Muharram 1443H, Sabtu – Gerakan Islam, Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) menyeru rakyat untuk bersama-sama memandu Malaysia menjadi sebuah negara yang bebas daripada cengkaman asing dan mempunyai kekuatan untuk menentukan masa depannya sendiri. 

Presiden ISMA, Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni berkata, walaupun Malaysia sudah merdeka sejak tahun 1957, ia pada hakikatnya masih berada di dua persimpangan.

Katanya, antara persimpangan itu adalah sama ada ingin meneruskan perjuangan dalam mencapai kemerdekaan yang hakiki dan sempurna atau tunduk sepenuhnya kepada ‘New World Order’ yang telah disusun oleh Yahudi dan sekutu-sekutunya.

Walhal, tegasnya, Malaysia adalah sebuah negara yang dipenuhi dengan sumber alam yang begitu kaya.

“Sumber alam itulah menjadi rebutan Barat dan Timur yang datang ke tanah air kita sejak daripada kurun ke-15 sehingga hari ini. Bumi ini juga dipenuhi dengan sumber manusia yang akal dan budinya begitu tinggi serta satu bumi yang betul strategik dari segi kedudukan geografinya. 

“Jadi bumi yang bertuah ini adalah bumi yang mempunyai sumber yang begitu hebat, kedudukan yang begitu hebat, dan segala-galanya hebat, tetapi akhirnya satu persoalan yang kita terus bertanya kepada diri kita, kenapa diri kita masih tidak mampu menjadi sebuah negara yang kuat?,” katanya dalam ucapan perasmian Kempen Bulan Kemerdekaan Negara oleh ISMA, malam ini.

Beliau berkata, bukan sahaja negara ini tidak mampu menjadi kuasa yang kuat di peringkat dunia, bahkan ia juga masih tidak mampu menjadi kuasa kuat di peringkat Asia Tenggara.

“Adakah negara ini sudah tidak ada iradah, sudah tidak ada kehendak yang tinggi sehingga akhirnya cita-cita kita amat terbatas. 

“Atau adakah kita sudah memberi kesetiaan kepada negara luar yang datang daripada Barat dan Timur sehingga kita sendiri tidak mampu untuk mempunyai kehendak kita sendiri dan sentiasa bersedia untuk dicatur. 

“Ataupun disebabkan oleh kemodenan yang berlaku hari-hari, menyebabkan akal kita dan juga budi kita berubah, lalu kita berubah menjadi seperti manusia yang lain tidak seperti generasi yang terdahulu?,” soalnya.

Menginsafi keadaan itu, Ustaz Muhammad Fauzi berkata, nikmat yang telah diberikan oleh Allah SWT kepada negara ini adalah satu tanggungjawab yang perlu disyukuri rakyatnya. 

“Syukur dengan nikmat yang Allah bagi adalah dengan melunaskan tanggungjawab yang terdapat dalam nikmat tersebut,” katanya.

Justeru, bersempena dengan bulan kemerdekaan dan kedatangan tahun Hijrah 1443, beliau menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia supaya menjadi bangsa yang mempunyai minda pejuang, nafas panjang serta stamina tinggi untuk akhirnya mampu menjadi bangsa yang dapat menentukan kehendaknya sendiri.

“Marilah kita menjadi bangsa yang betul-betul merdeka, bangsa yang betul-betul tekad, untuk terus menjadikan negara kita ini satu negara maju dan berkuasa serta akhirnya mampu mendaulatkan Islam di seluruh nusantara.

“Moga akhirnya kita dapat corakkan negara kita kembali kepada corak yang asal ketika mana ia berada di zaman kegemilangannya. 

“Moga kita dapat meneruskan perjuangan generasi dahulu yang bermatian menentang Portugis, Belanda, Inggeris, Jepun, China utara yang akhirnya mengekalkan negara ini pada kadarnya tersendiri. Moga kita menjadi umat yang mengucapkan terima kasih kepada pejuang dahulu,“ katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button