Berita UtamaDunia

Stesen minyak Lubnan sorok bahan api

Tentera sita puluhan tin simpanan minyak untuk agih kepada penduduk

BEIRUT, 5 Muharram 1443H, Sabtu – Tentera Lubnan mula menyerbu stesen minyak tertutup yang menyembunyikan bahan api, hari ini, lalu menyita tin simpanan minyak untuk diagihkan kepada penduduk.

Tentera dilaporkan merampas puluhan tin plastik berisi bahan api daripada pemilik stesen minyak yang merancang menjualnya kepada penduduk terdesak dengan harga yang lebih tinggi.

Ketika bekalan berkurang, pasaran gelap bergabung di mana petrol dan diesel dijual dengan kos yang semakin tinggi, dengan sebilangan pekerja menerima rasuah daripada pemandu yang meminta bahan api tambahan.

Krisis bahan api Lubnan yang semakin buruk mencapai ambang kehancuran pada hujung minggu setelah bank pusat mengumumkan akan menarik subsidi kerana tidak lagi mampu membuka kredit untuk mengimport bahan api atau mensubsidi pembeliannya.

Hospital, kedai roti, kedai penting dan perniagaan dipaksa untuk mengurangkan operasi atau ditutup sepenuhnya kerana pemadaman elektrik di seluruh negara.

Dalam video yang tersebar di media sosial, hari ini, ratusan kereta beratur di luar stesen minyak di seberang Lubnan sementara puluhan pergaduhan tercetus kerana bekalan minyak terhad.

Di tengah-tengah pergolakan, negara itu juga mengalami gelombang panas yang semakin teruk dengan kekurangan bekalan elektrik. 

Seluruh keluarga dilaporkan tidur di balkoni mereka untuk melepaskan diri dari bahang kepanasan.

Sekurang-kurangnya 78 peratus penduduk Lubnan hidup di bawah garis kemiskinan dan kebanyakan perniagaan hampir tidak dapat bertahan, menurut AFP. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button