Berita Utama

5 lagi kes COVID-19 dikesan babit Mesyuarat Khas Parlimen

Jumlah keseluruhan 102 kes

KUALA LUMPUR, 6 Muharram 1443H, Ahad – Lima lagi kes COVID-19 dikesan berkaitan Mesyuarat Khas Parlimen dari 26 hingga 29 Julai lepas, menjadikan jumlah keseluruhan ialah 102 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes baharu itu dimaklumkan pada 13 Ogos melibatkan lima sekeluarga dengan kes pertama bergejala adalah individu yang menghadiri sidang Parlimen tersebut.

“Tiga kes mempunyai nilai kitaran ambang atau ‘CT value’ RT PCR di antara 16.98 sehingga 22.76 (kebolehjangkitan yang tinggi) manakala dua lagi adalah di antara 28.98 sehingga 33.98,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, mereka telah lengkap mendapat dua dos vaksin dan hanya bergejala ringan serta menjalani kuarantin di kediaman masing-masing.

Katanya, penambahan lima kes itu menjadikan 30 kes jangkitan ketika persidangan Dewan Rakyat.

“Daripada 30 kes ini, dua kes melibatkan Ahli Parlimen, sembilan kes terdiri daripada pengiring, sembilan kes pegawai agensi kerajaan, tujuh kes lain-lain iaitu ahli keluarga, dua kes kontraktor dan satu kes daripada kakitangan Parlimen,” katanya.

Dr Noor Hisham memaklumkan, 56 kes pula dikenal pasti hasil saringan pra-Dewan Rakyat, lapan kes kontak rapat dan lapan kes saringan pra-Dewan Negara.

Beliau berkata, Kementerian Kesihatan bersama dengan pihak Parlimen dan Majlis Keselamatan Negara telah berbincang mengenai beberapa penambahbaikan yang diperlukan sebagai persediaan pembukaan semula Parlimen, bagi mengurangkan risiko penularan jangkitan sebelum dan semasa persidangan.

Katanya, kesiapsiagaan itu meliputi tindakan memastikan individu yang hadir ke Parlimen sihat dan tidak dijangkiti COVID-19 pada masa tersebut dan keadaan persekitaran serta bahagian dalaman Parlimen dikaji serta ditambah baik supaya selamat, kurang risiko dan tidak menjadi tempat penularan wabak berkenaan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button