Berita Utama

Patuh SOP, elak kelonggaran beroperasi ditarik balik

Pemeriksaan pematuhan akan dilakukan dari semasa ke semasa

KUALA LUMPUR, 7 Muharram 1443H, Isnin – Pemilik premis perniagaan dinasihat agar mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang ditetapkan bagi mengelak kelonggaran beroperasi ditarik balik.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Zainal Abidin Kasim berkata pihaknya akan melakukan pemeriksaan pematuhan dari semasa ke semasa agar tidak berlaku sebarang pelanggaran SOP.

“Kelonggaran yang diberikan kerajaan adalah untuk memastikan ekonomi negara dapat dijana kembali, namun pada masa sama sebagai pemilik premis, mereka harus memastikan segala SOP yang ditetapkan dipatuhi bagi mengelakkan penularan wabak COVID-19,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurutnya mereka yang ingkar akan diberikan amaran terlebih dahulu sebelum tindakan tegas termasuk kompaun dikenakan.

Semalam kerajaan membenarkan 11 jenis aktiviti ekonomi dalam sektor perdagangan dan pengedaran di negeri-negeri Fasa Satu PPN kembali beroperasi berkuat kuasa hari ini antaranya kedai cuci kereta; kedai elektrik dan elektronik; kedai barangan rumah dan peralatan dapur; kedai perabot dan kedai peralatan sukan.

Antara SOP ditetapkan ialah pemilik premis perniagaan perlu memastikan pelanggan menunjukkan sijil digital vaksinasi COVID-19. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button