Dunia

Kanak-kanak Palestin berhak dapat jaminan keselamatan, pendidikan: PBB

Sejak awal 2021, seramai 79 kanak-kanak Palestin terbunuh dan 1,269 yang lain cedera

RAMALLAH, 7 Muharram 1443H, Isnin – Penyelaras Kemanusiaan dan Penempatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di wilayah Palestin yang diceroboh, Lynn Hastings, pada Isnin berkata selain pendidikan kanak-kanak Palestin layak untuk menikmati kehidupan yang selamat dan sejahtera.

“Kanak-kanak tidak hanya punya hak untuk dapat pendidikan tetapi mereka juga perlu dilindungi di bawah hak asasi manusia antarabangsa memandangkan keadaan mereka yang terdedah kepada bahaya,” kata Hastings dalam satu kenyataan.

Menurut pegawai PBB itu sejak awal 2021, seramai 79 kanak-kanak Palestin terbunuh dan 1,269 yang lain cedera.

“Seramai 67 kanak-kanak terbunuh di Semenanjung Gaza semasa serangan baru-baru ini dan seorang pada Jun manakala 11 lagi maut di Tebing Barat dan di Timur Baitulmuqaddis akibat kekejaman tentera rejim Israel,” kata Hastings.

Hastings berkata Israel bertanggungjawab melindungi “kanak-kanak dan guru-guru daripada keganasan oleh penceroboh (Israel) ketika mereka dalam perjalanan pergi dan pulang dari sekolah.”

Beliau berkata demikian susulan pengumuman pihak berkuasa Palestin mengenai permulaan tahun akademik. – y

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button