Dunia

OIC seru semua pihak di Afghanistan memelihara kepentingan rakyat

Ulangi komitmen sokong proses damai diterajui Afghanistan

KUALA LUMPUR, 9 Muharram 1443H, Rabu – Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) menyeru Taliban dan semua pihak di Afghanistan memastikan kepentingan rakyat terus dipelihara di samping melindungi nyawa, menghindari keganasan dan mewujudkan keamanan yang berkekalan.

Dalam satu kenyataan kepada Bernama, Sekretariat Umum OIC mengulangi komitmen untuk menyokong proses damai yang diterajui Afghanistan, dan sentiasa menyokong negara itu dalam situasi sukar ini.

OIC juga menegaskan pihaknya mengikuti perkembangan di Afghanistan dan mahu mengembalikan keamanan dan keselamatan di sana secepat mungkin, menurut kenyataan itu.

Taliban menawan Kabul pada Ahad sekali gus menguasai Afghanistan untuk pertama kalinya dalam hampir 20 tahun.

Susulan itu, Presiden Mohammad Ashraf Ghani terpaksa meninggalkan negara berkenaan.

Tumpuan kini beralih kepada keselamatan orang awam dan pelarian Afghanistan, serta masa depan negara itu di bawah Taliban.

Menurut laporan media, banyak negara telah memutuskan untuk membawa pulang diplomat dan warganegara mereka dari Afghanistan dan menutup kedutaan.

Afghanistan menganggotai OIC sejak 1969. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button