Berita UtamaDunia

Rejim Assad bunuh 4 kanak-kanak dalam serangan di Idlib

Gencatan senjata dilanggar di perkampungan zon de-eskalasi

IDLIB, 12 Muharram 1443H, Sabtu – Empat kanak-kanak Syria terbunuh hari ini sementara dua orang awam cedera dalam serangan tembakan oleh rejim Presiden Bashar al-Assad dan kumpulan-kumpulan berafiliasi dengan Iran, yang melanggar gencatan senjata, menurut Pertahanan Awam Syria.

Pasukan rejim yang ditempatkan di kampung Biske, wilayah Idlib barat laut melanggar gencatan senjata dengan melakukan serangan tembakan di kampung-kampung zon de-eskalasi di wilayah tersebut.

Serangan itu berlaku di kampung Idlib, Kansafra, kata Pertahanan Awam Syria, yang dikenali sebagai Helmet Putih.

Idlib berada dalam zon de-eskalasi yang dijalin berdasarkan perjanjian antara Turki dan Russia pada bulan Mac 2020.

Bagaimanapun, rejim dan sekutunya telah secara konsisten melanggar syarat tersebut, melancarkan serangan yang kerap di zon de-eskalasi.

Syria telah terjerumus dalam perang saudara yang ganas sejak awal 2011, ketika rejim Assad bertindak ke atas protes prodemokrasi dengan keganasan yang tidak dijangka.

Dalam dekad yang lalu, sekitar setengah juta orang terbunuh dan lebih daripada 12 juta penduduk terpaksa meninggalkan rumah mereka. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button