Berita UtamaDunia

3 juta kanak-kanak di Yaman tak bersekolah

Walau sesi persekolahan baharu bermula, masih ramai tak dapat mendaftar

SANA’A, 13 Muharram 1443H, Ahad – Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) mendedahkan kira-kira tiga juta kanak-kanak Yaman tidak dapat mendaftar untuk mendapatkan pendidikan tahun ini kerana konflik yang sedang berlaku di negara itu.

Ketua perwakilan ICRC di Yaman, Katharina Ritz dalam ciapan di laman Twitter berkata: “Krisis telah memusnahkan ratusan sekolah dan menjadikan hampir tiga juta kanak-kanak tidak dapat mendaftar dalam pendidikan ini  tahun. 

“Anak-anak Yaman sama seperti semua kanak-kanak seluruh dunia, perlu kembali ke sekolah.”

Pada 8 Ogos, Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) melaporkan bahawa 8.1 juta kanak-kanak Yaman memerlukan bantuan pendidikan kecemasan.  

Minggu lalu, persekolahan baharu bermula di Yaman di tengah-tengah keadaan hidup dan kesihatan yang sangat sukar.

Selama hampir tujuh tahun, Yaman telah menjadi medan perang yang meragut nyawa 233,000 orang, sementara 80 peratus penduduk (berjumlah 30 juta orang) telah bergantung kepada bantuan untuk bertahan dalam krisis kemanusiaan terburuk di dunia, menurut PBB.

Sejak Mac 2015, sebuah gabungan Arab yang dipimpin oleh Arab Saudi telah menjalankan operasi ketenteraan yang menyokong pasukan kerajaan dan berperang dengan kumpulan pemberontak Houthi yang disokong Iran, yang menguasai beberapa gabenor, termasuk ibu negara, Sanaa. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button