Berita UtamaDunia

Golongan LGBT+ di Afghanistan mahu larikan diri, takut dengan Taliban

Amerika, Britain enggan komen mengenai kemasukan puak LGBT+

KABUL, 13 Muharram 1443H, Ahad – Golongan songsang Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender (LGBT+) di Afghanistan yang takut dengan pentadbiran Taliban kini panik untuk melarikan diri dari negara itu. 

“Sekiranya saya menjumpai visa dan negara memberi keizinan untuk keluar, tentu saja saya akan mempertaruhkan segala-galanya untuk pergi.

“Mana-mana negara, tetapi bukan di sini. Hidup di sini tidak bermakna bagi kami,” kata seorang pelajar gay Afghanistan, yang namanya tidak didedahkan.

Ketika ini, belum jelas di negara mana LGBT+ Afghanistan boleh diterima atau apakah seksualiti atau identiti jantina adalah satu kriteria suaka automatik di banyak negara di seluruh dunia.

Sementara itu, Kanada telah berjanji untuk menempatkan semula 20,000 rakyat Afghanistan, termasuk golongan LGBT+ dalam komitmennya.

Media Ireland juga melaporkan bahawa golongan LGBT+ akan menjadi antara 150 pelarian Afghanistan yang dibawa ke negara itu. Kementerian luar Ireland tidak memberikan sebarang komen.

Bagaimanapun, negara Barat yang lain, termasuk Amerika Syarikat (AS) dan Eropah, tidak mengeluarkan kenyataan mengenai sokongan mereka kepada golongan LGBT+.

Isnin lalu, Presiden AS, Joe Biden menulis memo yang memberikan AS$500 juta untuk keperluan ‘pelarian dan penghijrahan pelarian yang tidak dijangka, mangsa konflik, dan orang lain yang berisiko’ dalam kekacauan negara itu.

Jurucakap Jabatan Negara AS, Ned Price mengatakan kepada wartawan pada hari Selasa bahawa Amerika Syarikat akan ‘menjaga keselamatan… warga Afghanistan yang ketakutan’

Ditanya adakah ini meliputi golongan LGBT+ Afghanistan, Jabatan Negara enggan memberikan komen.

Manakala, Britain mengatakan akan menyambut hingga 5,000 warga Afghanistan di bawah satu tahun dalam program penempatan semula yang akan mengutamakan wanita, gadis dan agama dan minoriti lain.

Sekali lagi, pihaknya tidak menyebut mengenai LGBT + Afghanistan dan tidak melayan permintaan Thomson Reuters Foundation untuk memberi komen.

Banyak pemimpin Eropah berhati-hati untuk menerima mana-mana pendatang – dari jenis apa pun – dan beberapa negara, termasuk Australia, yang secara terang-terangan menolak kemasukan Afghanistan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button