Dunia

Israel pinjamkan AS$800 juta tangani krisis kewangan PA

Tindakan Zionis potong cukai punca PA terpaksa pinjam dari bank Palestin

RAMALLAH, 19 Muharram 1443H, Sabtu – Rejim penjajah Israel memberikan pinjaman bernilai AS$800 juta kepada Pihak Berkuasa Palestin (PA) untuk menangani krisis kewangannya, menurut laporan saluran TV Israel. 

Saluran 12 Israel mendedahkan bahawa PA akan menerima pinjaman secara ansuran sehingga akhir tahun ini. 

PA mengalami krisis kewangan serius kerana pemerintah Israel memutuskan pada 11 Mei untuk memotong 597 juta shekel dari pendapatan cukai yang dikumpulkan rejim atas nama PA.

Dua minggu lalu, Perdana Menteri PA, Mohammad Shtayyeh berkata, jumlah yang ditolak oleh Israel sejak 2019 adalah 851 juta shekel, selain 51 juta shekel ditolak setiap bulan.

Menurut Shtayyeh, tindakan itu menimbulkan banyak cabaran kepada PA kerana penderma masih belum membayar sumbangan mereka sejak awal tahun ini.

Katanya, kerajaan wajib meminjam wang dari bank-bank Palestin untuk memenuhi tuntutan rakyat dan janji-janji PA sebelum ini. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button