Berita Utama

Ziarah kubur di luar musim perayaan dibenarkan: MKN

'Dalam keadaan luar perayaan, ziarah kubur tidak menjadi satu isu'

KUANTAN, 19 Muharram 1443H, Sabtu – Aktiviti ziarah kubur di luar musim perayaan adalah dibenarkan tertakluk pada pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan, kata Ketua Pengarah Keselamatan Negara, Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Rodzi Md Saad.

Beliau berkata SOP larangan menziarahi kubur sebelum ini adalah dikaitkan dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha bagi menjaga aspek penjarakan sosial kerana aktiviti itu merupakan tradisi pada perayaan berkenaan.

“… dalam keadaan luar perayaan, ziarah kubur tidak menjadi satu isu dan dibenarkan. Yang penting ialah setiap mereka yang berziarah mestilah memastikan jarak fizikal satu meter diamalkan dan pemakaian pelitup muka,” katanya semasa dihubungi di sini hari ini.

Rodzi berkata mereka yang menziarahi kubur juga diingatkan untuk menjaga kebersihan seperti mencuci tangan dan sebagainya seperti yang ditetapkan Kementerian Kesihatan bagi mencegah penularan wabak COVID-19. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button