Berita Utama

1,352 guru di Perak belum divaksin

Masih nantikan giliran, ada juga belum daftar untuk terima vaksin

IPOH, 21 Muharram 1443H, Isnin – Hanya kira-kira 3.7 peratus iaitu seramai 1,352 orang guru di Perak masih belum menerusi suntikan vaksin COVID-19.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Saidi Mohamad Daud berkata, antara mereka masih ada yang menunggu giliran untuk divaksin dan masih terdapat di kalangan mereka yang belum mendaftar untuk menerima vaksinasi.

“Sehingga semalam seramai 36,238 daripada sejumlah 37,590 guru merangkumi sekolah rendah dan menengah telah divaksin,” katanya pada sidang Dewan Undangan Negeri Perak, hari ini.

Manakala bagi kumpulan guru Sekolah Tinggi Agama Malaysia (STAM), Vokasional, Tingkatan Lima dan Enam, seramai 9,426 telah divaksin.

”Bakinya 258 orang masih belum mendaftar untuk divaksin dan masih menunggu janji temu divaksin,” katanya seperti dilapor Kosmo.

Beliau berkata, kerajaan negeri melalui Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Perak akan terus menggandakan usaha untuk memastikan guru-guru ini akan menerima vaksin.

“Sekiranya perlu program-program seperti sesi kaunseling, webinar dan bengkel pengurusan dan kepentingan vaksin akan dianjurkan bagi mencapai tujuan ini,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button