Berita Utama

KPI 100 hari: PAS perlu buktikan ‘tok lebai’ boleh buat kerja

Saran kecilkan semangat kepartian, fokus sumbangan kenegaraan: Ridhuan Tee

BANGI, 21 Muharram 1443H, Isnin – Pemimpin PAS perlu menggunakan sepenuhnya peluang 100 hari untuk membuktikan prestasi cemerlang sebagai anggota Kabinet dalam kerajaan baharu.

Pemerhati politik, Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah berkata, PAS perlu membuktikan bahawa ‘tok lebai’ boleh buat kerja untuk menaikkan saham parti itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) nanti.

Justeru, beliau menyarankan PAS supaya mengecillkan semangat kepartian dan memfokuskan kepada semangat serta sumbangan kenegaraan.

“Kadang kala kita lihat, semangat kepartian itu terlalu tinggi sehingga menimbulkan ketaksuban.

“Semua ini hanya akan melemahkan PAS, meskipun sebahagian pemimpin telah cuba melakukan yang terbaik ketika berada dalam kerajaan,” katanya dalam tulisan di ruangan kolumnis Ismaweb.net, hari ini.

Pada masa sama, Prof Mohd Ridhuan Tee turut mengingatkan pemimpin parti itu untuk mengelakkan diri daripada sebarang kontroversi peribadi, terutama membabitkan isu harta, wanita dan takhta.

“100 hari tidak lama, sementara menunggu PRU15. Benar, saya tahu, kamu sedang menunggu mandat yang baharu, untuk mendapat lebih banyak kerusi daripada 18 yang sedia ada.

“Sekiranya kamu berjaya tunjukkan, tidak mustahil, PRU15 nanti kamu akan mendapat lebih kerusi dan boleh minta lebih banyak lagi demi maslahah ummah,” katanya.

BACA PENUH ULASAN PROF DR RIDHUAN TEE ABDULLAH DI RUANGAN KOLUMNIS ISMAWEB.NET

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button