Berita UtamaDunia

Projek penjimatan air wuduk di Masjidil Haram dilancarkan

Dapat jimat 60 peratus air

BANGI 25 Muharram 1442H, Jumaat – Kerajaan Arab Saudi (KSA) menerusi Jabatan Tertinggi bagi Hal Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi melancarkan projek bersepadu yang mensasarkan penjimatan pengaliran air wuduk sehingga 60 peratus di Masjidil Haram, Mekah.

Menerusi perkongsiannya di Twitter, jabatan itu menyatakan kerja-kerja sedang dijalankan untuk melaksanakan projek itu dengan kerjasama beberapa agensi.

Ia juga merupakan sebahagian daripada usaha menyediakan fasiliti dan perkhidmatan terbaik terutama dalam menyantuni jemaah Haji dan Umrah antarabangsa walaupun masih bergelut dengan pandemik COVID-19.

Selain menjimatkan air wuduk, setakat ini beberapa penambahbaikan telah dilaksanakan termasuklah pemasangan kamera termometer bagi mengesan suhu badah Jemaah yang melalui pintu-pintu masuk ke Masjidil Haram, diikuti pelancaran robot pintar yang direka untuk mengedarkan air Zamzam tanpa melibatkan sebarang sentuhan.

Sementara itu di Masjid Nabawi, Madinah, Jabatan itu memaklumkan permaidani mewah yang menutupi lantai ruangan Raudah turut ditambahbaik dengan pemasangan mikrocip (RFID) pada setiap helai.

Implementasi teknologi RFID berkenaan membantu daripada segi pemantauan data pembuatan, penggunaan, lokasi dan waktu pencucian setiap helai permaidani.

Ketua Pengarah Hal Ehwal Dua Masjid Suci, Abdulrahman Al-Sudais dilaporkan berkata, sangat penting menggunakan teknologi terkini bagi keselamatan jemaah terutamanya ketika musim pandemik COVID-19.

Sebelum ini, bagi golongan Orang Kelainan Upaya (OKU), kemudahan ruang solat untuk mereka di Masjidil Haram terhad bagi OKU pendengaran sahaja pada hari Jumaat, kini terdapat ruangan solat dan laluan tawaf sunat khas bagi semua jemaah umrah OKU yang dilancar pada 29 Ogos.

Pada 26 Ogos, Mushaf Quran Braille digital turut diperkenal.

Setakat ini beberapa peranti dan teknologi moden diaplikasi untuk menjalankan fungsi pembersihan dan pensterilan di Masjidil Haram, antaranya 11 unit robot pintar kecerdasan buatan (AI) dan 40 unit alat pensterilan wap kering dan basah.  – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button