Berita UtamaDunia

17 maut, 41 cedera insiden tembakan di Afghanistan

Taliban lepas ribuan tembakan rai dakwaan ambil alih Panjshir

KABUL, 27 Muharram 1443H, Ahad – Sekurang-kurangnya 17 terbunuh dan 41 yang lain cedera susulan tembakan di beberapa bahagian di ibu negara Afghanistan.

Anadolu Agency memetik sumber hospital sebagai berkata, kejadian tembakan berlaku selepas ada dakwaan Taliban menawan lembah Panjshir timur laut.

Untuk tempoh dua jam pada Jumaat malam, Taliban menembak ribuan peluru pengesan di Kabul, sekali gus mendorong spekulasi bahawa mereka telah mengambil lembah – yang merupakan wilayah terakhir yang belum disita oleh pemberontak.

Bagaimanapun laporan-laporan itu ternyata tidak benar berikutan tiada komander Taliban yang mengesahkannya.

Menurut sumber hospital tempatan, sekurang-kurangnya 17 maut susulan tembakan dengan 41 yang lain cedera dan dibawa ke hospital untuk menerima rawatan perubatan.

Biarpun begitu, Taliban menafikan akses media ke hospital yang menerima pesakit.

Bagaimanapun, seorang pemimpin kanan Taliban, Mawlavi Mohammad Yaqoob Omari, mengeluarkan pesanan audio yang memberi amaran kepada anggota mengenai akibat buruk terhadap tingkah laku tersebut.

“Saya memperingatkan semua komander dan Mujahidin (anggota Taliban) di kota dan wilayah Kabul bahawa jika ada yang melakukan tembakan udara di bandar itu, saya akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka,” katanya, sambil menambah bahawa pelanggar akan diusir dari kota.

Taliban telah mengambil alih sebahagian besar 33 ibu kota wilayah tanpa pertumpahan darah.

Namun konfrontasi mengerikan terus berlanjutan di Panjshir sejak Amerika Syarikat (AS) meninggalkan Afghanistan pada 31 Ogos, satu-satunya wilayah yang masih memerangi mereka. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button