Berita UtamaDunia

Hanoi pertingkat ujian COVID-19, lanjut sekatan pergerakan

1.5 juta sampel diambil, bahagikan daerah kepada tiga zon

HANOI, 28 Muharram 1443H, Isnin – Ibu negara Vietnam melanjutkan sekatan pergerakan COVID-19 dua minggu lagi, tatkala pihak berkuasa melancarkan pelan menguji hingga 1.5 juta orang untuk ujian COVID-19 di daerah berisiko tinggi bagi mengekang peningkatan jangkitan.

Sebelum ini, negara Asia Tenggara itu berjaya menangani virus berkenaan, bagaimanapun varian Delta terbukti lebih mencabar dalam beberapa bulan terakhir.

Hanoi – yang telah mengarahkan penduduk untuk duduk di rumah dan menghentikan semua aktiviti yang tidak penting sejak bulan Julai – kini telah membahagikan bandar itu menjadi zon ‘merah’, ‘jingga’ dan ‘hijau’ berdasarkan risiko jangkitan.

“Sewajarnya, penduduk di kawasan merah harus berada di tempatnya dan seorang dari setiap isi rumah di sana akan diuji tiga kali seminggu,” kata pihak berkuasa bandar dalam satu kenyataan.

Katanya, bagi zon lain, penduduk akan diuji setiap lima hingga tujuh hari.

Gambar yang disiarkan di media sosial dan media menunjukkan sekatan pada Isnin memisahkan zon merah dari kawasan lain.

Pihak berkuasa Hanoi menjangkakan sehingga 1.5 juta sampel ujian akan dikumpulkan pada minggu berikutnya.

Kerajaan bersungguh-sungguh dalam mencegah wabak daripada mencapai intensiti yang dilihat di Bandar Ho Chi Minh.

Di pusat perniagaan selatan, penduduk didorong untuk menguji diri mereka menggunakan kit antigen COVID-19 susulan perkhidmatan kesihatan sesak.

Menurut data rasmi, Hanoi melaporkan rata-rata 50 kes setiap hari dan mencatat lebih dari 4,000 kes sejak pandemik itu bermula.

Walaupun jumlahnya masih rendah, pihak berkuasa berwaspada selepas varian Delta meningkatkan jangkitan di seluruh negara kepada lebih daripada 524,000 kes.

Satu pertiga daripada lapan juta penduduk Hanoi telah divaksinasi sepenuhnya dan semalam, Kementerian Kesihatan meminta ibu kota dan Bandar Ho Chi Minh untuk memvaksinasi semua penduduk dewasa dengan sekurang-kurangnya satu dos pada 15 September. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button